"Zveckanje sabljama"

AP: Srbija jača savez s Rusijom i Kinom, optužuje se za destabilizaciju BiH

“Srbija se naširoko optužuje da je svojom nacionalističkom politikom izazvala krvavi raspad Jugoslavije 1990-ih. Zemlja se u posljednje vrijeme naoružava uglavnom ruskim i kineskim ratnim avionima, dronovima i protuzračnim sustavima”.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2022. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija jača savez s Rusijom i Kinom, a u posljednje vrijeme se naoružava ruskim i kineskim ratnim avionima, dronovima i protuzračnim sustavima, prenose strani mediji povodom najnovije pošiljke naoružanja iz Rusije, napominjući kako se Srbija često optužuje za "zveckanje sabljama" i suradnju s Rusijom na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Kako navodi agencija Associated Press, čije pisanje su prenijeli drugi mediji u svijetu, predsjednik Srbije je u ponedjeljak pohvalio najnoviju pošiljku oružja iz Rusije, unatoč strahovima na Balkanu da bi jačanje vojske u zemlji moglo dovesti do novih napetosti.

Vučić je prisustvovao vojnoj vježbi u blizini Beograda, u kojoj je korišten nedavno kupljeni protuoklopni sustav ‘Kornet’ za kojeg je kazao da je jedan od najboljih ovakvih sustava u svijetu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

“Kornet je važan obrambeni alat za odvraćanje bilo koga od potencijalne agresije na našu zemlju”, rekao je Vučić, prenosi N1.

AP ističe kako se Srbija često optužuje za “zveckanje sabljama i suradnju sa slavenskim saveznikom Rusijom na destabilizaciji susjedne Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008”.

“Srbija se naširoko optužuje da je svojom nacionalističkom politikom izazvala krvavi raspad Jugoslavije 1990-ih. Zemlja se u posljednje vrijeme naoružava uglavnom ruskim i kineskim ratnim avionima, dronovima i protuzračnim sustavima”, piše AP u tekstu pod nazivom ‘Srbija pohvalila najnoviju pošiljku naoružanja iz Rusije’.

Podsjeća se kako je tijekom proteklih mjeseci Rusija predala Srbiji 30 borbenih tenkova i 30 oklopnih transportera. Srbija je također nedavno kupila sofisticirane ruske sustave protuzračne obrane Pantsir, kao i jurišne i transportne helikoptere i kineske dronove.

Iako formalno traži članstvo u Europskoj uniji, naglašava se u tekstu, Srbija je odbila uskladiti svoju vanjsku politiku s blokom od 27 zemalja te je umjesto toga ojačala savez s Rusijom i Kinom.

Vučić je u ponedjeljak rekao da Srbija “ostaje na europskom putu”, ali i dodao da će nastaviti “njegovati” svoje prijateljske veze s Rusijom i Kinom.

Da bi se pridružila EU, Srbiji je potrebna podrška svih zemalja članica EU, ali vlada je zadržala hladne odnose sa susjednom Hrvatskom, posljednjom novom članicom primljenom u blok.

Prema pisanju agencije AP, Hrvatska, koja je članica NATO-a, je u “mini utrci u naoružanju” sa Srbijom, te je nedavno dobila šest korištenih borbenih aviona MiG-29 iz Rusije i još četiri tog tipa iz Bjelorusije. Hrvatska je Vlada u studenom najavila kupovinu 12 borbenih aviona Rafale od Francuske.

Kopirati
Drag cursor here to close