Ljudska prava...

Amnesty International poziva na hitan prekid vatre u Gazi

"Nebrojeni životi su razbijeni, raskomadani i preokrenuti zbog krize u Gazi, Izraelu i širim okupiranim palestinskim teritorijama"
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2023. u 08:23 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amnesty International je u petak pozvao na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze jer civili i dalje pate zbog bombardiranja i borbi u opkoljenoj enklavi.

"Nebrojeni životi su razbijeni, raskomadani i preokrenuti zbog krize u Gazi, Izraelu i širim okupiranim palestinskim teritorijama", navodi se u priopćenju te grupe za ljudska prava.

U priopćenju se dodaje:

"Pregovorima o prekidu vatre bi se zaustavili nezakoniti napadi svih strana, zaustavio rast broja poginulih u Gazi i omogućilo humanitarnim agencijama da u Pojas dovedu pomoć za spašavanje života, vodu i medicinske zalihe."

Navodi se i da bi prekid vatre "omogućio bolnicama u Gazi da dobiju lijekove za spašavanje života, gorivo i opremu koja im je očajnički potrebna".

"To bi omogućilo odvijanje neovisnih međunarodnih istraga o ratnim zločinima koje su počinile sve strane kako bi se pomoglo u okončanju dugotrajne nekažnjivosti, koja nastavlja da proizvodi nove zločine", dodaju iz Amnesty Internationala.

Izraelska vojska je proširila zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. listopada

U sukobu je ubijeno više od 10.700 ljudi, među kojima najmanje 9.227 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

Kopirati
Drag cursor here to close