Ubijanje

Amerika želi više protupješačkih mina

Ottawsku konvenciju donesenu 1997. zasad nije potpisalo tridesetak zemalja, među kojima su SAD, Kina, Rusija, Indija, Pakistan i Izrael.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2020. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države razmišljaju, pišu američka glasila, o tome da ponovo dopuste američkoj vojsci uporabu protupješačkih mina na čiju su se zabranu obvezale 164 zemlje svijeta zbog njihovih posljedica za civile, piše Hina.

Kako prenosi CNN, predsjednik Donald Trump je odlučio preispitati odluku svog prethodnika Baracka Obame da ratificira Ottawsku konvenciju koja zabranjuje korištenje, stvaranje zaliha, proizvodnju i prenošenje protupješačkih mina, osim na Korejskom poluotoku.

Trump treba obznaniti da će Pentagonu prepustiti odluku o tome hoće li se u većem obimu koristiti tim ukopanim minama koje eksplodiraju kada se stane na njih, dodaje CNN, pozivajući se na izjave neimenovanih vojnih dužnosnika.

Upitan u četvrtak o tome čelnik Pentagona nije demantirao.

"Promjene stižu", priznao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper. "Neću komentirati sve dok se one ne dogode".

Pentagon je sklon toj novoj politici po kojoj bi se odobrile samo one protupješačke mine koje se samounište u roku od 30 dana ako se ne aktiviraju, dodaje CNN.

Ottawsku konvenciju donesenu 1997. zasad nije potpisalo tridesetak zemalja, među kojima su SAD, Kina, Rusija, Indija, Pakistan i Izrael.

U godišnjem izvješću objavljenom krajem 2019. Opservatorij za mine, savez nevladinih organizacija, zabilježio je 6.897 žrtava mina svih vrsta u 2018., među kojima je 3.789 žrtava mina kućne izrade, prenijale ja Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close