Napetosti u Koreji

Amerika šalje bombardere

Seoul i Washington održavaju zračne vježbe Vigilant Storm od ponedjeljka, koje su produžene za jedan dan do subote radi odgovora na sjevernokorejske provokacije.
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2022. u 08:54 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ratno zrakoplovstvo namjerava rasporediti strateške bombardere B-1B u zajedničkoj vojnoj vježbi s Južnom Korejom u subotu, objavila je korejska agencija Yonhap News nakon što je Sjeverna Koreja ispalila oko 80 projektila na pomorsku graničnu zonu, prenosi Hina.

Seoul i Washington održavaju zračne vježbe Vigilant Storm od ponedjeljka, koje su produžene za jedan dan do subote radi odgovora na sjevernokorejske provokacije, kako ih nazivaju saveznici.

Bit će to prvi B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017., objavio je Yonhap, prema kojem SAD četiri bombardera drži na svom tihooceanskom teritoriju Guamu od kraja listopada.

Južna Koreja je zatražila od SAD-a da poveća broj raspoređene „strateške opreme”, koja uključuje nosače zrakoplova, nuklearne podmornice i bombardere velikog dometa poput B-1B-a.

Američke i južnokorejske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom.

Južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup je nakon razgovora s američkim kolegom Llyodom Austinom u Washingtonu u četvrtak rekao da su Sjedinjene Države pristale "povećati učestalost i intenzitet raspoređivanja strateške opreme u i oko Korejskog poluotoka kako bi ona dosegnula razinu koja odgovara stalnom raspoređivanju te opreme”.

Kopirati
Drag cursor here to close