Rat u Ukrajini

Amerika Putinu: Priznaj stvarnost!

''Konačno, nakon 300 dana, Putin je rat nazvao pravim imenom'', poručio je sinoć glasnogovornik američkog State Departmenta.
Vijesti / Svijet | 24. 12. 2022. u 09:31 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države pozvale su ruskog predsjednika Vladimira Putina da konačno prizna stvarnost i povuče svoje snage iz Ukrajine. Poruka Putinu iz SAD-a uslijedila je nakon što je ruski predsjednik prvi put invaziju Ukrajine nazvao "ratom", a ne "specijalnom vojnom operacijom".

Podsjetimo, Putin je od početka invazije sukob nazivao ''specijalnom vojnom operacijom'' te potpisao zakon koji kriminalizira nazivanje rata – ratom. Tim zakonom kriminalizirano je ono što ruske vlasti nazivaju i ''zavaravajućom terminologijom''. No, i sam Putin je na press-konferenciji u četvrtak iskoristio riječ ''rat'' kazavši kako se nada da će ''rat završiti što je prije moguće''.

''Od 24. veljače, SAD i ostatak svijeta su znali da je Putinova 'specijalna vojna operacija' ničim isprovociran i neopravdan rat protiv Ukrajine. Konačno, nakon 300 dana, Putin je rat nazvao pravim imenom'', poručio je sinoć glasnogovornik američkog State Departmenta.

''Kao sljedeći korak u priznavanju stvarnosti, pozivamo ga da okonča rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine'', rekao je glasnogovornik pa dodao da je, ''neovisno o Putinovoj terminologiji, ruska agresija protiv svog suverenog susjeda rezultirala smrću, uništenjem i progonstvom ljudi''.

''Ljude u Ukrajini neće utješiti činjenica da je Putin priznao ono što je očito, baš kao ni deseci tisuća obitelji čiji članovi su poginuli boreći se u Putinovom ratu'', poručio je glasnogovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close