Nacionalna sigurnost

Amerika ozbiljno prijeti Rusiji i Kini: "Ako nas izazovete, bit će to najgori i najduži dan"

No dolaskom Donalda Trumpa na vlast i to se promijenilo, pa je tako Trumpov ministar obrane na press konferenciji ustvrdio da SAD mora ojačati svoju vojsku kako bi se pripremili na moguće konflikte s Kinom i Rusijom
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2018. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki  ministar obrane James Mattis iznio je nove prioritete američke nacionalne sigurnosti.

Mattis je na press konferenciji održanoj danas u Washingtonu iznio novu strategiju obrane za 2018. godinu, a najveća promjena odnosi se na micanje fokusa s terorizma. Podsjetimo, međunarodni terorizam bio je u fokusu američke nacionalne sigurnosti od islamističkog napada na New York i Washington 2001. godine, prenosi Index.hr.

No dolaskom Donalda Trumpa na vlast i to se promijenilo, pa je tako Trumpov ministar obrane na press konferenciji ustvrdio da SAD mora ojačati svoju vojsku kako bi se pripremili na moguće konflikte s Kinom i Rusijom, javlja Washington Post.

"Nastavljamo voditi borbu s teroristima, ali kompeticija među velikim silama, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne sigurnosti", rekao je Mattis, dodavši kako se radi o strategiji "prilagođenoj vremenu u kojem živimo".

Amerika se suočava s "rastućim prijetnjama sila kao što su Kina i Rusija, nacijama koje žele stvoriti svijet u skladu sa svojim autoritarnim modelima", rekao je Mattis na predstavljanju ovih prioriteta američke nacionalne sigurnosti.

"Ako nas izazovete, bit će to vaš najdulji i najgori dan", zaprijetio je Mattis koji je apelirao na američke kongresnike da ne uskraćuju financiranje vojsci.

Naime, predsjednik Donald Trump zatražio je 10-postotno povećanje proračunskih izdvajanja za potrebe američke vojske.

BBC javlja kako se radi o značajnoj promjeni u prioritetima službenog Washingtona.

Kopirati
Drag cursor here to close