Optužbe

Rusija optužuje SAD da uvježbava bivše borce IS-a u Siriji

Rusija tvrdi da je baza ilegalna i da je područje oko nje 'crna rupa' u kojoj militanti neometano djeluju.
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2017. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena Moskva objavila je u srijedu da je glavni dio bitke protiv tzv. Islamske države (IS) u Siriji završen, a zapovjednik glavnog stožera ruske vojske optužio je Sjedinjene Države da uvježbavaju bivše borce IS-a kako bi destabilizirali zemlju

Kako je prenijela ruska agencija RIA ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni dio bitke protiv IS-a u Siriji završen te da je sada ključna zadaća 'uništiti Jabhat-al Nusru'.

Al Nusra je povezana s terorističkom mrežom Al Kaidom.  

Optužbe zapovjednika glavnog stožera ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, odnose se na američku vojnu bazu Tanf, na južnom graničnom prijelazu s Irakom.

Rusija tvrdi da je baza ilegalna i da je područje oko nje 'crna rupa' u kojoj militanti neometano djeluju.

Washington tvrdi da je Tanf privremena baza koja služi za obuku partnerskih skupina protiv IS-a. SAD je i ranije odbacivao slične ruske optužbe ustrajući u tome da je posvećen uništenju islamista.
No, Gerasimov kaže da su ruski sateliti i dronovi u bazi uočili brigade militanata.

'Oni se ondje uvježbavaju', rekao je general u razgovoru za novine Komsomolskaja Pravda.

Dodao je da se velik broj militanata i bivših boraca IS-a nalazi i u Shadadiju, gdje je po njegovim riječima također američka baza.

'Oni su praktično IS', rekao je general. 'No, nakon što ondje završe s obukom, oni promijene poziciju i uzmu drugo ime. Njihov zadatak je destabilizirati situaciju', tvrdi Gerasimov.

Rusija se djelomično povukla iz Sirije, ali Gerasimov ističe da je, zadržavši ondje zračnu i pomorsku bazu, sposobna nositi se s mogućim izvorima nestabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close