Žestoke optužbe

"Amerika je izravno uključena u rat"

Moskva je reagirala na izjavu američke podtajnice Victorije Nuland da Sjedinjene Države smatraju da bi Krim, koji je Rusija anektirala 2014., trebao biti u najmanju ruku demilitariziran.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2023. u 14:20 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je danas optužila Sjedinjene Države da odobravanjem napada na Krim potiču Ukrajinu na eskalaciju rata te je upozorila da je Washington sada izravno uključen u sukob jer "neki luđaci" sanjaju o porazu Rusije.

Moskva je reagirala na izjavu američke podtajnice Victorije Nuland da Sjedinjene Države smatraju da bi Krim, koji je Rusija anektirala 2014., trebao biti u najmanju ruku demilitariziran i da Washington podržava ukrajinske napade na vojne ciljeve na tom poluotoku.

"Sad su američki ratni huškači otišli još dalje"

"Sada su američki ratni huškači otišli još dalje: potiču kijevski režim na daljnju eskalaciju rata", rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, nakon što su novinari od nje tražili da komentira izjave Nuland.

"Oni isporučuju oružje u golemim količinama, daju obavještajne podatke i izravno sudjeluju u planiranju borbenih operacija", rekla je Zaharova dodavši da neki američki dužnosnici sanjaju poraz Rusije poput "luđaka".

Što je rekla Nuland?

Zapadni i ruski diplomati smatraju da je Krim, s pomorskom lukom Sevastopolj u kojoj je smještena ruska crnomorska flota, najveće potencijalno žarište ukrajinskog rata. "Bez obzira na to kakvu odluku Ukrajinci donesu o Krimu, kada je posrijedi odluka o tomu gdje će se voditi borbe, Ukrajina neće biti sigurna sve dok Krim ne bude u najmanju ruku demilitariziran", rekla je Nuland.

Na pitanje o opasnosti od eskalacije ukrajinskog rata, Nuland je odgovorila da Rusija ondje ima mnoštvo vojnih objekata koji su ključni u sukobu. "To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo", rekla je Nuland.

Rusija: Udar na Krim predstavljao bi rizik od velike eskalacije

Sjedinjene Države negiraju da žele uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati treći svjetski rat, no kazao je i da Putin ne bi trebao ostati na vlasti.

Krim, koji izlazi na Crno more, Ruskom carstvu je pripojila Katarina Velika u 18. stoljeću. Ukrajina želi vratiti sav teritorij Krima koji je anektirala Rusija, koja kaže da bi bilo kakvi udari na Krim bili iznimno opasni i da bi predstavljali rizik od velike eskalacije rata.

Kopirati
Drag cursor here to close