Zauzeli stav

Amerika i Britanija podržale Schmidta

Glasnogovornik je odbio komentirati detalje eventualnih reformi.
Vijesti / Svijet | 26. 07. 2022. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrdnje medija da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH izazvale su brojne reakcije domaćih i stranih političara.

Međutim, Ured visokog predstavnika nije ništa službeno potvrdio, a vlade takozvane kvinte – SAD-a, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – nisu izrazile stav.

Povodom te šutnje, Glas Amerike se obratio State Departmentu za službeni stav Vlade SAD-a.

''Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit'', poručio je glasnogovornik State Departmenta, te dodao da će SAD podržati ''bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese''.

Glasnogovornik je odbio komentirati detalje eventualnih reformi.

''U ovom trenutku nećemo komentirati potencijalne reforme koje se navode u medijima. Ponavljamo, odluka o korištenju Bonskih ovlasti je isključiva nadležnost Ureda visokog predstavnika'', navodi se u odgovoru prenosi Glas Amerike.

Novoimenovani veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly također je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u BiH i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Najava moguće odluke visokog predstavnika Schmidta o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH izazvale su burne reakcije u Bosni i Hercegovini i šire, a u ponedjeljak su u Sarajevu održani i masovni protesti na kojima je sudjelovalo više od 7.000 građana koji se oštro protive takvim rješenjima.

Demonstranti su tada tražili i očitovanje veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije o najavljenim odlukama visokog predstavnika.

Tim povodom danas se na Twitteru oglasio i Reilly.

''Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokraciji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH'', naveo je Reilly.

Kopirati
Drag cursor here to close