Frka, panika ...

Američka vojska u visokom stupnju pripravnosti: Ruska nuklearna podmornica ispred obala Floride

Američki protupodmornički zrakoplovi P8 Poseidon lete iznad obala Floride u potrazi za ruskom nuklearnom podmornicom!
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2024. u 14:04 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka mornarica uu pomoć protupodmorničkih zrakoplova Poseidon P8 u potrazi su za ruskim podmornicama duž obale Floride.

Ova napeta situacija podsjeća na novu kubansku raketnu krizu. Nekoliko vojnih brodova ruske mornarice, među kojima je najopasnija njihova nuklearna podmornica Kazan, opremljena s projektilima Kalibr-M dometa 4500 km, nalazi se samo 66 milja udaljena od obale Floride, u blizini obale Kube.

Ova situacija stvara zabrinutost i napetost u međunarodnoj zajednici, a Amerika poduzima mjere kako bi osigurala svoju sigurnost i stabilnost regije.

Pratite nadolazeće informacije kako bi ostali informirani o razvoju situacije.

Kazan

K-561 Kazan je podmornica klase Yasen ruske mornarice na nuklearni pogon naoružana krstarećim raketama. Riječ je o drugom brodu projekta kojeg od prvog dijeli 16 godina (1993.–2009.).

Brod je pušten u operativnu upotrebu 7. svibnja 2021. Dana 6. lipnja 2024. objavljeno je da je podmornica na nuklearni pogon krenula prema Kubi na vojnu vježbu.

Na početnom dizajnu napravljene su značajne promjene. Čini se da su razlike u projektu dovoljne da se smatra novom unaprijeđenom verzijom Yasen-M (ruski: Âsenʹ-M). Podmornica je dobila ime po gradu Kazanu. Podmornica je raspoređena u sklopu ruske Sjeverne flote.

Naoružana je projektilima Kalibr koji je prvi put uveden u službu 1994. Postoje inačice projektila za lansiranje s broda, podmornice i iz zraka te varijante za protubrodsku, protupodmorničku i kopnenu upotrebu.

Neke inačice imaju drugi pogonski stupanj koji pokreće nadzvučni sprint u terminalnom prilazu meti, smanjujući vrijeme koje sustavi protuzračne obrane imaju za reakciju, dok podzvučne inačice imaju veći domet od nadzvučnih inačica.

Projektil može nositi bojevu glavu tešku do 500 kilograma (1100 lb) eksploziva ili termonuklearnu bojevu glavu.

Boeing P-8 Poseidon

Boeing P-8 Poseidon američki je pomorski patrolni i izviđački zrakoplov razvijen i proizveden od strane Boeing Defense, Space & Security, a izveden je iz civilnog Boeinga 737-800. Razvijen je za Mornaricu Sjedinjenih Država (USN).

P-8 djeluje u protupodmorničkom ratu (ASW), protupovršinskom ratu (ASUW) te u ulogama obavještajnog rada, nadzora i izviđanja (ISR).

Naoružan je torpedima, protubrodskim projektilima Harpoon i drugim oružjem, može ispuštati i nadzirati sonobuve i može djelovati u sprezi s drugim sredstvima, uključujući bespilotnu letjelicu (UAV) za pomorski nadzor Northrop Grumman MQ-4C Triton.

P-8 u svome sastavu imaju Mornarica Sjedinjenih Država, Indijska mornarica, Kraljevsko zrakoplovstvo Australije, Kraljevsko zrakoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Kraljevsko norveško ratno zrakoplovstvo i Kraljevsko zrakoplovstvo Novog Zelanda.

Također su ga naručile mornarica Republike Koreje, njemačka mornarica i Kraljevsko kanadsko ratno zrakoplovstvo.


Bonus VIDEO


Video: Gdje se pije najbolja kava u Mostaru? 
Kopirati
Drag cursor here to close