Mjere

Amashov iz Bakua: Imamo informacije da je separatistička hunta na ivici predaje

Ukoliko se ispune uvjeti, 21. rujna će se održati sastanak sa predstavnicima armenskih stanovnika Karabaha na kojima će se razmatrati sva otvorena pitanja u okviru agende za reintegraciju
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2023. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve antiterorističke mjere koje je Azerbejdžan poduzeo na vlastitoj suverenoj teritoriji - Nagorno-Karabahu - legitimne su i imaju za cilj uspostavljanje vladavine zakona i reda unutar svojih granica, rekao je u javljanju za Fenu iz azerbejdžanske prijestonice Bakua azerbejdžanski novinar i analitičar portala caliber.az Orxan Amashov.

Siva zona

- Trenutno, unutar Azerbejdžana postoji siva zona, u kojoj je ilegalno prisutna separatistička hunta, koju podržava Aermenija i vojno i finansijski. To je nedvosmislen zahtjev Bakua da se ova hunta raspusti i razoruža, a tek nakon toga može se nastaviti dijalog između armenskih stanovnika Karabaha i Bakua. U stvari, Azerbejdžan trenutno preduzima mere protiv armenskih trupa koje su ilegalno prisutne u Azerbejdžanu, u suprotnosti sa trojnom izjavom od 10. studenog 2020. i principima međunarodnog prava - navodi Amashov.

Po njegovim riječima, antiterorističke mjere uključuju precizne udare usmjerene na onesposobljavanje legitimnih vojnih ciljeva u Garabahu.

- Baku čini sve kako bi sveo na najmanju moguću meru bilo kakvu kolateralnu štetu civilima u tom području, upozoravajući ih ili da ne napuštaju svoje domove ili da koriste 'sigurne koridore' kako bi se udaljili iz zone napetosti. Striktno se poštuju principi proporcionalnosti i vojne nužnosti - rekao je.

Ističe da javnost Azerbejdžana već dugo traži od vlade odlučne mjere u Karabahu kako bi se okončala nekažnjivost i ilegalno postojanje separatističke hunte sa sjedištem u Khankendiju (Stepanakertu na armenskom).

Legitimni ciljevi

- Javnost želi opipljive rezultate. Kao što možda dobro znate, 19. rujna su dva građevinska radnika i četiri policajca poginula od posljedica eksplozije mina koje su ostaci armenskih oružanih formacija postavili na putu Šuša-Fuzili - rekao je Amashov.

Očekuje da će Baku vrlo brzo ostvariti svoje legitimne ciljeve.

- Zapravo, već smo dobili neke informacije da je separatistička hunta na ivici predaje - kazao Amashov.

Naime, upravo je objavljeno da je, kao odgovor na sugestiju ruskog 'mirovnog kontingenta', postignut dogovor o obustavljanju antiterorističkih mjera, ispunjavajući uslove iz zahtjeva Azerbejdžana u skladu s kojima će armenske oružane snage koje su ilegalno prisutne u Karabahu biti razoružane i povučene.

Ukoliko se ispune uvjeti, 21. rujna će se održati sastanak sa predstavnicima armenskih stanovnika Karabaha na kojima će se razmatrati sva otvorena pitanja u okviru agende za reintegraciju, rekao je Amashov za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close