MMKS

Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana

Agius je ponovio da na datum donošenja presude neće utjecati ni promjena predsjednika, kao ni sastava Vijeća.
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2022. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funckije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.

MMKS je u lipnju prošle godine nakon obnovljenog postupka donio prvostupanjsku presudu kojom su Stanišić i Simatović, bivši šefovi Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

Predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća i predsjednik MMKS-a Carmel Agius je na početku statusne konferecnije podsjetio da pred Žalbenim vijećem postoje dva neriješena zahtjeva kojima se traži usvajanje dodanih dokaza u žalbenom postupku.

Dug proces

Stanišić je, kako je pojasnio, podnio jedan zahtjev u prosincu prošle godine, dok je Tužiteljstvo podnijelo drugi u ožujku ove godine. Agius je dodao kako je dostavljanje podnesaka u vezi sa ovim završeno i da će ih Žalbeno vijeće blagovremeno razmotriti.

Nakon što je Agius upitao Stanišića ima li pitanja u vezi sa svojim pritvorom, svojim zdravljem ili nečim drugim, Stanišićev branitelj Wayne Jordash je kazao kako bi iznio par komentara u vezi sa zdravstvenim pitanjima njegovog branjenika, te zamolio da se pređe u poluzatvorenu sjednicu.

Prije nego je suđenje zatvoreno za javnost, Jordash je kazao kako je Stanišić bio iznenađen kada je čuo da se presuda u ovom predmetu ne očekuje prije lipnja iduće godine.

''Kao što ste svjesni, to ovaj postupak uvodi u 20. godinu što naravno ima utjecaja na mentalno zdravlje osuđenika ili bilo koga drugog. Dvedesetogodišnje suđenje čak i u povijesti međunarodnog krivičnog prava je nešto bez presedana. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer, kao što časni sud zna, Stanišić nije dobrog zdravlja'', kazao je on.

Jordash je dodao kako je to posebno zabrinjavajuće obzirom su Stanišićevi fizički problemi vezani za mentalno stanje, te da je 20. godina i za zdravu osobu opterećujuće za zdravlje.

''Ovo pominjem jer bih zamolio Sud da ovo uzme u obzir kada bude odlučivao o donošenju presude u ovom predmetu. Ukoliko Stanišić u žalbenoj fazi bude oslobođen, a jasno mi je da je to reći u ovom trenutku na nivou špekulacije – u svakom slučaju ako bude oslobođen to je jako dugo vrijeme koje je proveo u pritvoru i podnosio veoma naporan postupak'', kazao je on.

Nakon obraćanja Jordasha, sudac Agius je kazao kako bi se volio osvrnuti na par stavki, ali je prvesntveno naglasio kako je ovo posljednji put da predsjedava u ovom predmetu.

Odlazak Agiusa

''Kao što znate danas ili sutra Glavni tajnik će najaviti tko je moj nasljednik. Već se zna tko je. Moj nasljednik će nastaviti sa ovim poslom predsjedavajućeg suca u skladu sa našim Statutom i pravilnikom. Prenijet ću naravno mom nasljedniku Vašu zabrinutost“, kazao je Agius, dodavši da će od nasljednika ovisiti kako dalje.

On je istaknuo kako je Vijeće vrijedno radilo u ovom predmetu kako bi ga što više ubrzalo, te da je procjenjen datum za izricanje presude ''negdje u ovo vrijeme sljedeće godine''.

''U jednom trenutku me brinulo da će promjena predsjedavajućeg suca imati uticaja na trajanje postupka, ali uvjeravam Vas da se to neće dogoditi“, kazao je on, dodavši da osim predsjedavajućeg suca, promijenit će se i sastav Vijeća.

Agius nije želio komentirati datum usmenog pretresa obzirom da on tada neće predsjedavati Vijećem. Također je dodao da se ne bi složio s braniteljem da je previše čekati još godinu dana na izreku presude.

''Ovo je jedan kompliciran predmet, žalbeni postupak također, te nastojimo da se posao obavi kako treba i da presuda obuhvati sva pitanja vezana za predmet“, kazao je Agius, podsjetivši Jordasha da je Stanišić dugo vremena proveo na privremenoj slobodi, a potom zatvorio sjednicu za javnost.

Nakon što je javnost ponovo uključena, Simatovićev branitelj Mihajlo Bakrač je kazao kako nema proceduralnih pitanja obzirom na Agiusovo objašnjenje na početku statusne konferencije.

I optuženi Simatović se Sudu obratio na poluzatvorenoj sjednici.

U javnom dijelu Tužiteljstvo je upitalo suca Agiusa za procjenjeni datum za raspravu, na što je on naveo da ga dovodi pomalo u težak položaj.

On je pojasnio da je tijekom zadnjeg mjeseca bio u bliskom kontaktu sa Vijećem u vezi sa napretkom predmeta.

''Postoji procjena u vezi s datumom, ali iskreno govoreći da ga objavim danas kada znam da će večeras vjerojatno biti objavljeno tko je novi predsjednik Mehanizma i kada znam da ću s njom razgovarati i da će preuzeti posao i da će se nadovezati na posao s Vijećem, možda će se pojaviti neke nove ili različite ideje ili prijedlozi što bi moglo dovesti do promjene u datumu. Možda je bolje pričekati“, kazao je on.

Agius je ponovio da na datum donošenja presude neće utjecati ni promjena predsjednika, kao ni sastava Vijeća.

Na kraju ročišta sudija Agius se zahvalio svima na suradnji u posljednje više od dvije godine, s obzirom da mu je ovo posljedni put da predsjedava ovim Vijećem.

''Nadam se da ćemo za godinu dana od danas imati i presudu Žalbenog vijeća'', rekao je on.

Također je pojasnio da ne ide u mirovinu, nego da odlazi sa dužnosti predsjednika MMKS, ali da će ostati tu kao sudac.

Stanišić i Simatović su osuđeni za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tijekom ratova početkom 1990-ih.

Posljedni put statusna konferencija u ovom predmetu održana je 1. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close