Kabul

''Nismo žene devedesetih'' - prosvjednice se sukobile s talibanima

Talibani ranije poručili da će poštovati prava žena, ali u okviru svoje interpretracije islamskih zakona
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2021. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom drugog dana prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv, piše Hina.

Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.

‘Nismo žene devedesetih’

Aktivistice su u subotu u blizini afganistanske predsjedničke palače prosvjedovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od prosvjednica tvrde da su pretučene.

“Čini se da građanski i politički prosvjedi više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru afganistanski novinar Zaki Daryabi koji je objavio video.

‘Žene će imati određenu ulogu’

Talibani su naveli da će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja. Visoki talibanski vođa, Shir Mohamad Abas Stanekzai, rekao je u utorak za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, no da će one imati određenu ulogu.

Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, u devedesetima, žene su se morale potpuno pokrivati burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana obitelji. Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close