Kanali za dijalog

Erdogan poziva da se talibanima ne postavljaju "teški zahtjevi"

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da "obećavaju".
Vijesti / Politika | 21. 08. 2021. u 21:12 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za "progresivan" pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju "teški zahtjevi".

"Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima", rekao je Erdogan, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da "obećavaju".

"Trenutačno ocjenjujemo umjerene poruke talibana kao pozitivne, ali proces ubuduće neće određivati njihove riječi, već djela", istaknuo je Erdogan.

"Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom", navodi se u priopćenju Kremlja.

Moskva je priopćila da su dvojica čelnika istaknula potrebu da se zajamči "stabilnost i civilni mir u zemlji" stavljajući naglasak na "borbu s terorizmom i s krijumčarenjem droge".

Turska koja u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika, sudjeluje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.

Erdogan i Merkel razgovarali kako izbjeći humanitarnu tragediju u Afganistanu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefononski su razgovorarali kako izbjeći "humanitarnu tragediju" pod talibanskom vlašću u Afganistanu.

Afganistan i njgeovi susjedi trebaju "žurnu" potporu ili će novi izbjeglički val iz regije biti "neizbježan", rekao je Erdogan njemačkoj kancelarki, po priopćenju ureda turskog predsjednika.

Erdogan i Merkel su se složili da evakuacija najranjivijih skupina iz Afganistana ostaje najviši prioritet, naveo je kancelarkin ured.

Također su se dogovorili tijesno surađivati u podršci međunarodnim organizacijama u Afganistanu i susjednim zemljama, dodala je njemačka strana.

Kopirati
Drag cursor here to close