Nova opsanost

Abas Putinu: Stanje na Zapadnoj obali moglo bi "eksplodirati"

Abas je u četvrtak dopodne razgovarao s ruskim predsjednikom nepuna dva dana nakon sastanka s izraelskim ministrom obrane Bennyjem Gantzom u njegovu domu, što je bio prvi službeni posjet palestinskog predsjednika Izraelu nakon niza godina.Izraelski p
Vijesti / Svijet | 30. 12. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Ilustracija

Izraelski političari mogli bi prouzročiti pravu "eksploziju" na okupiranoj Zapadnoj obali, poprištu učestalih sukoba, rekao je u četvrtak palestinski predsjednik Mahmud Abas u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Abas je u četvrtak dopodne razgovarao s ruskim predsjednikom nepuna dva dana nakon sastanka s izraelskim ministrom obrane Bennyjem Gantzom u njegovu domu, što je bio prvi službeni posjet palestinskog predsjednika Izraelu nakon niza godina, prenosi Hina.

Sastanak Abasa i Gantza bio je "posljednja prilika prije eksplozije" komentirao je na Twitteru palestinski ministar za civilna pitanja Husein al-Šeik, ne navodeći razloge i posljedice te moguće "eksplozije".

Mahmud Abas je u razgovoru s Vladimirom Putinom, čija je zemlja članica tzv. Kvarteta (UN, EU, SAD i Rusija) za Bliski istok, odgovornost za moguću "eksploziju" na Zapadnoj obali pripisao izraelskim političarima.

Abas je u tom telefonskom razgovoru "istaknuo da je važno da Izrael prekine jednostrano postupanje u vezi s kolonijama, oduzimanjem zemlje, protjerivanjem Palestinaca iz istočnog Jeruzalema (...) i s teroriziranjem naseljenika jer će takve izraelske mjere dovesti do eksplozije situacije", prenosi službena palestinska agencija Wafa.

Nakon posjeta Abasa, kojemu se vodstvo osporava, Izraelu, izraelsko ministarstvo obrane najavilo je "mjere povjerenja" radi poboljšanja gospodarskog položaja Palestinske samouprave i smanjivanja napetosti na Zapadnoj obali, palestinskom području koje je Izrael zauzeo 1967.

UN-ov Ured za koordiniranje humanitarne pomoći (OCHA) zabilježio je 410 napada izraelskih naseljenika na Palestince u prvih deset mjeseci 2021. a u čitavoj 2020. bilo ih je 358.

U godišnjem izvješću izraelske vojske navodi se da je u 2021. bilo 100 napada na Izraelce na okupiranoj Zapadnoj obali a godinu ranije bilo ih je 60, čemu se pridodaju 5.532 incidenta u kojima su Izraelci gađani kamenjem, a godinu ranije zabilježeno je 4.000 incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close