Pleso

Tijelo umrlog pripadnika OS RH prevezeno iz Litve u Hrvatsku

Pripadnik hrvatskih Oružanih snaga, M.P. (41), nalazio se u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, a umro je jučer poslijepodne, navode iz MORH-a.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2017. u 20:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zagrebačkoj vojnoj bazi Pleso u srijedu je uz vojne počasti dočekano tijelo umrloga pripadnika 1. hrvatskog kontingenta Oružanih snaga Republike Hrvatske, 41-godišnjeg M.P., koje je transportnim zrakoplovom iz Litve prevezeno u Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Pripadnik hrvatskih Oružanih snaga, M.P. (41), nalazio se u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, a umro je jučer poslijepodne, navode iz MORH-a.

Zamolbu litavskom ministru obrane i načelniku Glavnog stožera za prijevoz posmrtnih ostataka pripadnika Oružanih snaga RH uputili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, na što je litavska strana pozitivno i brzo odgovorila.

Krstičević i Šundov zato su izrazili zahvalu litavskim Oružanim snagama na pomoći transporta umrloga pripadnika OS RH iz Litve u Hrvatsku.

Liturgijski obred ispraćaja umrloga pripadnika OS RH održao je biskupski vikar za pastoral i vojni kapelan MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo, ističe se u priopćenju.

Uz obitelj umrloga pripadnika Oružanih snaga RH M.P., koji se nalazio u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, dočeku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Šundov sa suradnicima, zapovjednik 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, počasni vod od 40 pripadnika bojne „Tigrovi“ te pet pripadnika Oružanih snaga Republike Litve, četiri pripadnika posade litavskog zrakoplovstva i četiri pripadnika 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti eFP u Republici Litvi, navode iz MORH-a.

Po nalogu županijske državne odvjetnice posmrtni ostatci umrlog pripadnika OS RH bit će upućeni na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu.

Četrdeset jednogodišnji M.P., pripadnik 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“, na dužnosti vozača, bio je sudionik Domovinskog rata, u sastavu Oružanih snaga RH od 1996. godine, a umro je u utorak, 12. prosinca, u poslijepodnevnim satima u vojarni „Rukla“ u Litvi.

Sućut obitelji pripadnika OS RH u Litvi uputili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade ministar obrane Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Šundov, kao i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Republike Litve.

Prvi hrvatski kontingent OS RH ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu upućen je u studenome ove godine, gdje sudjeluje u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU).

Hrvatski kontingent u Republici Litvi smješten je na vojnom poligonu "Rukla".

Kopirati
Drag cursor here to close