Podržani planovi

NATO saveznici podržali planove za dva nova vojna stožera

Vijesti / Svijet | 08. 11. 2017. u 23:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO saveznici u srijedu su podržali planove za dva nova vojna stožera koja bi štitila Europu u slučaju sukoba s Rusijom, polažući temelje za najveće širenje alijanse u desetljećima.

U nadi da će osnažiti faktor odvraćanja Rusije, ministri obrane NATO-a usuglasili su se da stvore atlansko zapovjedništvo i logističko zapovjedništvo kako bi pomogle u bržem odgovoru na prijetnje u Europi, priopćili su dužnosnici.

''To je od vitalnog značaja za našu transatlansku alijansu. Riječ je o tome kako prebaciti snage preko Atlantika i kako pomjerati snage preko Europe'', izjavio je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

O troškovima neće biti raspravljano do 2018., ali dvije nove regionalne baze imaju široku podršku i pokazuju usmjerenost NATO-a na tradicionalni zadatak obrane svoje teritorije nakon kampanja van svojih granica na Balkanu, u Libiji i Afganistanu u posljednjim godinama.

Njemačka želi biti sjedište logističkog zapovjedništva, tvrde diplomati, uzimajući u obzir njenu stratešku lokaciju preko centralne Europe što omogućava brze pokrete opreme i osoblja preko granice u slučaju sukoba.

Pomorske zemlje kao što su Portugal, Španjolska, Francuska i Sjedinjene Države mogle bi biti sjedište atlansko zapovjedništvo, priopćili su diplomati, naglašavajući da nikakva odluka još nije donijeta, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close