Korejski poluotok

Razgovori o potpunoj denuklearizaciji Pjongjanga

Sjeverna Koreja prošli je tjedan izvela raketno testiranje more-zemlja nakon što je posljednjih mjeseci već povećala broj testiranja raketa kratkog dometa.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2019. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici SAD-a, Japana i Južne Koreje sastali su se u utorak u Washingtonu kako bi razgovarali o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, nekoliko dana nakon što su prekinuti pregovori između Pjongjanga i Washingtona u Švedskoj, objavio je State Department.

Posebni američki predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun sastao se bilateralno s predstavnikom Južne Koreje za mir na Korejskom poluotoku Lee Do-hoonom, a potom s japanskim direktorom za pitanja Azije i Oceanije Shigekijem Takizakijem.

Trojica dužnosnika sastali su se i zajedno te "potvrdili važnost bliske koordinacije SAD-a i Južne Koreje i SAD-a i Japana kao i važnost trilateralne suradnje vezano uz Sjevernu Koreju, kako bi se postigla potpuna denuklearizacija i trajni mir na Korejskom poluotoku", objavio je State Department u priopćenju.

Razgovori u Švedskoj u subotu između Sjeverne Koreje i SAD-a o nuklearnom programu Pjongjanga završili su u slijepoj ulici, gdje Sjeverna Koreja optužuje Washington da je kriv za neuspjeh razgovora dok SAD tvrde suprotno tome, odnosno da su razgovori bili "dobri", prenosi Hina.

Sjeverna Koreja napustila je pregovarački stol rekavši da je nezadovoljna nedostatkom američkih rješenja koja bi bila "nova i kreativna". Washington je predložio nove pregovore tijekom mjeseca listopada.

Ti su razgovori u Švedskoj bili prvi pokušaj obnove dijaloga dviju strana nakon neuspjeha summita u Hanoju u veljači između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja prošli je tjedan izvela raketno testiranje more-zemlja nakon što je posljednjih mjeseci već povećala broj testiranja raketa kratkog dometa.

Kopirati
Drag cursor here to close