Vjerojatno iz podmornice

Sjeverna Koreja ispalila novi balistički projektil

Ispaljivanje je vjerojatno podsjetnik Sjeverne Koreje, koja odbija rezolucije UN-a o zabrani uporabe tehnologije balističkih projektila kao kršenje prava na samoobranu.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2019. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RT / Sjeverna Koreja ispalila novi balistički projektil

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje jedan projektil sa svoje istočne obale u srijedu za koji Južna Koreja kaže da je mogao biti ispaljen s podmornice, dan nakon što je Pjongjang objavio obnovu pregovora s SAD-om u svrhu dokončanja nuklearnog programa.

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je ispaljivanje, kako je rekao, dva projektila, od kojih je jedan pao u vode japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) kazavši da je to kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ispaljivanje je vjerojatno podsjetnik Sjeverne Koreje, koja odbija rezolucije UN-a o zabrani uporabe tehnologije balističkih projektila kao kršenje prava na samoobranu, na sposobnosti njezina oružja uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari.

Pregovori u svrhu obustave sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa u zastoju su od drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Vijetnamu u veljači, koji se završio bez postizanja dogovora, javlja Hina.

Južnokorejska vojska rekla je da je detektirala ispaljivanje projektila koji je dosegao udaljenost od 450 kilometara i visinu od 910 kilometara.

Vjerojatno je posrijedi od ranije poznat projektil tipa Pukguksong, koje je još u fazi razvoja i može se ispaljivati s podmornice (SLBM).

Vijeće nacionalne sigurnosti u Seulu izrazilo je ''snažnu zabrinutost'' zbog ispaljivanja, za koje kažu da može biti SLBM, prema izjavi koju je objavila Plava kuća, a što se dogodilo samo dan nakon objave o nuklearnim pregovorima na radnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close