Presudili regionalni izbori

Povlači se nasljednica Angele Merkel

Kramp-Karenbauer preuzela je vođstvo kršćanskih demokrata u prosincu 2018. godine nakon što je pobijedila ministra zdravlja Jens Spahna i Friedricha Merza, bivšeg veterana stranke
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasljednica njemačke kancelarke Angele Merkel povući će se sa čela najjače njemačke stranke i neće se kandidirati za mjesto kancelara zbog debakla na regionalnim izborima. Anegret Kramp-Karenbauer obavijestila je 10. veljače Predsjedništvo Merkeline konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) da će na ljeto pokrenuti izbor kandidata za predsjednika stranke.

Slijedeći opći izbori trebali bi biti održani na jesen 2021. godine, a Merkel, koja je vodila Njemačku 15 godina, rekla je da se neće kandidirati za peti mandat na mjesto kancelara.

Ovakav potez stigao je nakon što je njena stranka danima trpjela teške kritike zbog postupanja sa glasanjem za premijera u istočnoj pokrajini Turingiji, u kojem su kršćanske demokrate i krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) podržali kandidata centra.

Taj potez poremetio je ono što se smatra općeprihvaćenim tabuom oko suradnje sa ekstremistima u njemačkoj politici, piše Euractiv. Izbor Thomasa Kemmericha bio je moguć zahvaljujući glasovima AfD, što su osudile stranke lijevo od centra, ali i mnoge stranke desnog centra. Angela Merkel također je rekla da je izbor guvernera Turingije uz pomoć ekstremne desnice, ali i njene CDU 'neoprostiv'.

Kramp-Karenbauer preuzela je vođstvo kršćanskih demokrata u prosincu 2018. godine nakon što je pobijedila ministra zdravlja Jens Spahna i Friedricha Merza, bivšeg veterana stranke koju je Merkel napustila prije nego što je postala kancelarka 2005. godine. Kramp-Karenbauer, koja je ujedno i njemački ministar obrane, borila se da pojača slabe rezultate izbora u stranci usred oštrog izazova krajnje desnice.

Fijasko u državi Turingija dovelo je u pitanje njeno vođstvo pošto su regionalni predstavnici te stranke ignorirali njene instrukcije da ne surađuju ni sa Ljevicom ni sa AfD. To je izazvalo sumnju mnogih da li je Kramp-Karenbauer uopće imala autoritet potreban da vodi partiju, navodi Euractiv.com.

Regionalni izbori su dodatno pojačali tenzije u CDU i oživjeli pitanja o budućnosti koalicijske vlade CDU i Socijaldemokratske partije Njemačke na nacionalnom nivou. Njemačka kancelarka Angela Merkel je zahvalila liderki CDU i pozvala je da ostane na čelu Ministarstva obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close