Anketa

Merkel ostaje najpopularnija njemačka političarka

U prvoj rang listi instituta Forsa u ovoj godini, Merkel je dobila 59 od 100 bodova.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2020. u 23:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kancelarka Angela Merkel ostaje najpopularniji njemački političar, sudeći po anketi koju je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa, objavljenoj u ponedjeljak.

U prvoj rang listi instituta Forsa u ovoj godini, Merkel je dobila 59 od 100 bodova i zadržala je svoju poziciju iz prošle ankete. Forsa redovno utvrđuje nivo povjerenja koji njemački građani imaju u svoje političare.

''Veliko povjerenje koje uživa Angela Merkel pokazuje da se ona u javnosti smatra nekom vrstom predsjedničkog kancelara koji se postavlja iznad stranačkih i političkih svađa'', izjavio je Manfred Guellner, čelnik Forse, komentirajući rezultate ankete.

Čelnik njemačke stranke Zelenih Robert Habeck slijedi iza Merkel na drugom mjestu s 50 bodova, bilježeći pad od jednog boda s prethodne ankete, unatoč tome što je kritiziran u širokoj javnosti zbog agresivnih izjava o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Davosu.

Habeck je nazvao govor koji je održao Trump na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kao najgori govor koji je čuo u životu, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close