Brojke i blokade

Uvoz proizvoda iz BiH i Srbije na Kosovo pao za pola milijarde eura

Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, Beriša je rekao da Albanija ima 10% više izvoza na Kosovo u vrijednosti oko 270 milijuna eura, dok je Kosovo u Albaniju u 2018. izvezlo robu vrijednu oko 80 milijuna eura.
Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu je sa 530 milijuna eura opao na šest milijuna tijekom 2019. godine, izjavio je direktor Carine Kosova Bahri Beriša. On je u intervjuu za prištinsku agenciju 'Kosovapress' izjavio da je to rezultat pristojbe od 100% koja se od studenog 2018. primjenjuje na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Na prvom mjestu izvoza na Kosovo je sada Njemačka, slijede Turska i Kina, dok je uvoz iz Albanije zabilježio značajno povećanje. Beriša je rekao i da su prihodi carine i poreza na dodatu vrijednost i pored uvođenja pristojbe na proizvode iz Srbije i BiH i dalje za kosovske uvjete dosta veliki i tijekom 2019. godine imaju trend povećanja, jer iznose 1,2 milijarde eura, što je 4% više u odnosu na 2018.

Prema njegovim riječima, na prihode od carina utiču i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i ukidanja carina na oko 2.000 proizvoda koji se uvoze na Kosovo, kao što su mašine i druga oprema za proizvodnju, IT proizvodi i drugo.

Direktor Carine Kosova rekao je da direktan efekat imaju i krivične prijave i prekršaji otkriveni pokušajem krijumčarenja jer iznose oko 10 milijuna eura, dok je neizravni efekat sprječavanje ove pojave, prenosi Euractiv. Kako je ocijenio, to pokazuje da veliki dio prihoda dolazi od kapaciteta i borbe protiv neformalne ekonomije i krijumčarenja.

On je dodao da je tijekom 2019. godine otkriveno više od 300 slučajeva raznih oblika krijumčarenja. Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, Beriša je rekao da Albanija ima 10% više izvoza na Kosovo u vrijednosti oko 270 milijuna eura, dok je Kosovo u Albaniju u 2018. izvezlo robu vrijednu oko 80 milijuna eura.

"Svake godine je sve više albanskih proizvoda na kosovskom tržištu. Ako uporedimo, prije pet-šest godina uvoz iz obe zemlje bio je manji od 100 milijuna eura, a danas govorimo da će ta brojka u trgovinskim odnosima premašiti 300 milijuna. Ovo je veoma pozitivan pokazatelj gdje su albanski proizvodi prisutniji na Kosovu, a kosovski proizvodi prisutniji u Albaniji", naveo je on.

Beriša je rekao da je povećan izvoz sa Kosova zemljama EU i regije a, kako je dodao, u 2019. su mnoge male, srednje i velike kosovske kompanije počele da izvoze proizvode u zemlje EU. "Već godinu dana Njemačka je na vrhu liste izvoza na Kosovo ali je i zemlja EU koja najviše uvozi sa Kosova. Zatim slijede Turska, koja ima godišnji rast izvoza, od preko 15-20% i slijede Kina, Albanija, Italija i tako dalje", kazao je Beriša.

Kopirati
Drag cursor here to close