Problemi s migrantima

Poruka Turskoj iz EU: Ostajemo ujedinjeni

"Moramo zajedno raditi na rješavanju zajedničkih izazova, za dobrobit i Turske i EU"; napisao je Borrell.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će Grčkoj uputiti 700 milijuna eura pomoći u suočavanju te zemlje sa nekoliko tisuća migranata iz susjedne Turske. Najviši dužnosnici EU su tijekom posjete prijelaza na grčko-turskoj granici poručili Ankari da Europa neće popustiti pod pritiskom migrantske krize na svojim vanjskim granicama. Turski predsjednik izjavio je da EU treba podržati Ankaru u rješavanju sukoba u Siriji da bi spriječila migrantsku krizu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u Evrosu na sjeveroistoku Grčke da će Atena dobiti "svu neophodnu pomoć" i da će polovina od 700 milijuna eura biti uplaćena odmah. "Ovdje smo da uputimo jasnu poruku solidarnosti i podrške Grčkoj", rekla je predsjednica EK, prenosi Euractiv.

Ursula von der Leyen je rekla da se grčke vlasti suočavaju sa veoma teškim zadatkom i da zabrinutost Grčke predstavlja i zabrinutost EU. Dodala je da je prioritet zadržavanje reda na grčkoj granici "koja je i europska granica". "Bit će razočarani oni koji žele testirati jedinstvo EU. Nećemo pokleknuti i naše jedinstvo će pobijediti", rekla je Ursula von der Leyen.

U Grčkoj su sa predsjednicom EK bili i predsjednici Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sasoli, u znak slidarnosti sa Grčkom. Sa njima je bio i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja je trenutno predsjedavajuća EU. Michel je prenio podršku EU Grčkoj za sve što su njena vlada i službe sigurnosti učinili proteklih dana.

"Granice Grčke su granice Europe i to što vi radite je važno za Grčku i ključno za budućnost EU. Naše zajedničko prisustvo ovdje danas je snažna poruka koju želimo poslati grčkom narodu, građanima Europe i čitavom svijetu - zajedno smo jer smatramo da je zaštita granica ključna", rekao je on.

Michel je u naglasio da je u isto vrijeme važno djelovati na proporacionalan način uz poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava. Sasoli je rekao da treba osnažiti zajedničku europsku politiku prema migrantima, dok je Plenković izrazio zajedničku europsku odlučnost da se nađe rješenje za ovu novu potencijalnu krizu i pohvalio Micotakisa što nije dopustio ilegalne migracije.

"Grčka je štit i vanjska granica Europske unije", rekao je Plenković i dodao da je i Hrvatska na migrantskoj ruti i da je i u njenom interesu da grčka granica ostane neporozna. Plenković je izrazio uvjerenje da će se naći diplomatsko i političko rješenje koje će deeskalirati situaciju. "Neće se ponoviti 2015. i 2016.", kazao je on.

Micotakis je rekao da Turska kršeći sporazum sa EU sistematski ohrabruje na desetine tisuća izbjeglica i migranata da ilegalno ulaze u Grčku, ali da u tome nije uspjela i neće, piše Euractiv. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa čelnicima EU, Micotakis je optužio Ankaru za "besraman pokušaj da iskoristi očajne ljude za promociju vlastite geopolitičke agende i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji".

Micotakis je rekao da izbjeglice koje dolaze, već duže vrijeme su proveli u Turskoj. Dodao je da Europa ne pristaje na ucjene i da je spremna podržati Tursku u suočavanju sa izbjegličkim problemom, ali da ne pristaje na ucjene.

Borel u Turskoj

Istog dana, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je u dvodnevnu posjetu Turskoj. Poslije razgovora s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom napisao je na Twitteru da "pritisak i jednostrana akcija nisu odgovor".

"Moramo zajedno raditi na rješavanju zajedničkih izazova, za dobrobit i Turske i EU"; napisao je Borrell. Šef europske diplomatije se zatim sastao i sa turskim ministrom obrane s kojim je razgovarao o "izuzetno teškoj" humanitarnoj situaciji u sirijskoj oblasti Idlib.

Erdogan traži podršku EU u Siriji

Turski predsjednik Recep Tajjip Erdogan rekao je da Europska unija treba podržati turske inicijative za rješavanja sukoba u Siriji ako želi okončati migrantsku krizu. "Ako europske zemlje žele riješiti problem onda trebaju pružiti podršku turskim političkim i humaitarnim rješenjima u Siriji", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Erdogan je optužio europske zemlje da "gaze" ljudska prava tako što tuku migrante, potapaju njihove brodove i čak pucaju na migrante koji pokušavaju stići u Europu.

"Grci koji pribjegavaju svim sredstvima spriječiti migrante da uđu na njihovu teritoriju čak do toga da ih dave ili ih ubijaju bojevim mecima, ne trebaju zaboraviti da bi i njima jednog dana moglo biti potrebno suosjećanje", rekao je Erdogan. Atena demantira da su ubijeni migranti u pokušaju da stignu na njenu teritoriju.

Kopirati
Drag cursor here to close