Izbjeglice

Erdogan od EU traži više pomoći

Turski predsjednik je pri dolasku u Brisel rekao da želi da odnosi između Europe i Turske budu podignuti na mnogo viši nivo.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođe EU pozvale su Tursku da poštuje odredbe ugovora prema kojem se migranti trebaju držati dalje od europskih granica tijekom 'otvorenog' razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je došao u Brisel da traži podršku.

Određena tenzija bila je vidljiva poslije razgovora pošto je Erdogan otišao direktno na aerodrom umjesto da održi zajedničku konferenciju za medije sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom.

"Jasno je da imamo naša neslaganja, ali govorili smo otvoreno... bio je to dobar razgovor", rekla je Von der Leyen medijima poslije sastanka. Charles Michel je pozvao Tursku da 'poštuje svoje obaveze' proizašle iz sporazuma EU-Turska od ožujka 2016. godine, koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamjenu za europsku financijsku pomoć.

Međutim, turski lider koji traži više pomoći u situaciji u Siriji, odlučio je da otvori granice i pusti migrante i izbjeglice ka Europi da bi izvršio pritisak na europske zemlje. Tisuće migranata koji žele stići do EU od tada su se nagomilali na grčko-turskoj granici, piše Euractiv.

Erdogan i dvoje europskih vođa zadužili su šefa europske diplomacije Josepa Borella i njegovog turskog kolegu Mevluta Cavusoglua da razjasne sprovođenje sporazuma EU-Turska da bi se uvjerili da obje strane imaju isto tumačenje, rekao je Michel. Von der Leyen je rekla da je dobro da su linije komunikacije sa Turskom ostale otvorene i aktivne, i dodala da je za nju sporazum iz 2016. i dalje na snazi, priopćila je Europska komisija.

"Migrantima je potrebna pomoć, Grčkoj je potrebna pomoć, ali i Turskoj je potrebna pomoć. To zahtjeva da nađemo rješenje s Turskom", rekla je predsjednikca EK. "Veoma smo jasno prenijeli Erdoganu našu posvećenost da riješimo ova pitanja, pod uvjetom da to bude obostrano. Tako da mislim da je danas bila dobra polazna točka procesa čiji je cilj prije svega perspktiva za migrante i stabilnost u reigiji".

Turski predsjednik je pri dolasku u Brisel rekao da želi da odnosi između Europe i Turske budu podignuti na mnogo viši nivo. Ankara smatra da je nedovoljna pomoć izdvojena za vođenje brige o četiri milijuna migranata i izbjeglica koji se već godinama nalaze na njenoj teritoriji. Od obećanih šest milijardi eura, Europska komisija kaže da je 3,2 milijuna već isplaćeno.

Erdogan se prije toga sastao sa generalnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom od koga je tražio više pomoći u sukobu u Siriji i naspram milijuna izbjeglica stvorenih tim sukobom. Stoltenberg je odao priznanje Turskoj navodeći da ni jedan drugi saveznik nije toliko nastradao od terorističkih napada i ne drži kod sebe toliko izbjeglica. On je također izrazio veliku zabrinutost zbog situacije na grčko-turskoj granici.

Erdogan je također imao oštre riječi za grčku vladu koja je dobila od Brisela 700 milijuna eura da osigura svoje granice i suoči se sa novim naletom migranata. "Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik i jedna susjedna zemlja svaljuju krivicu na Tursku za ilegalnu imigraciju", rekao je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close