Već sutra pred sudom

Britanci potpisali odluku o izručenju Assangea SAD-u

Amerikanci žele suditi Julianu Assangeu zbog špijuniranja i hakiranja, a Assange bi se u petak trebao pojaviti pred sudom koji će o tome odlučivati.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2019. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je za BBC Radio kako je potpisao odluku o izručenju Juliana Assangea SAD-u čime se otvara put da osnivač Wikileaksa bude izručen Amerikancima koji ga terete za špijunažu i hakiranje.

''On je s pravom iza rešetaka. Imamo zahtjev za izručenjem iz SAD-a koji će sutra biti pred sudom, a jučer sam potpisao i potvrdio odluku o izručenju koja će biti pred sudom'', rekao je Javid.

Američko ministarstvo pravosuđa Assangea tereti po 18 točaka optužnice, a među njima su i kaznena djela špijunaže. Tereti ga se da je pribavio i objavio tajne informacije te da se udružio kako bi hakirao državna računala. Javid je za BBC rekao kako imaju legitimni zahtjev za izručenjem te da ga je potpisao, ali da je konačna odluka na sudu.

Još poznato hoće li Assangea saslušati osobno ili preko video veze. Guardian piše kako bi zbog njegovog zdravlja saslušanje moglo biti i u zatvoru Belmarsh.

Kopirati
Drag cursor here to close