Trump na aparatima

Savezni sud blokirao objavljivanje dokumenata o napadu na Capitol

Državni arhiv, koji čuva dokumente, kaže da oni uključuju zapisnike poziva, rukom pisane bilješke i nacrt izvršne naredbe o "izbornom integritetu".
Vijesti / Svijet | 12. 11. 2021. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savezni žalbeni sud u četvrtak je privremeno blokirao objavljivanje zapisa Bijele kuće koje je tražio odbor američkog Predstavničkog doma koji istražuje napad na američki Kapitol 6. siječnja, odobrivši – za sada – zahtjev bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Administrativna zabrana koju je izdao američki žalbeni sud za okrug District of Columbia zabranjuje objavljivanje zapisa koji su trebali biti predani u petak do kraja ovog mjeseca. Žalbeni sud odredio je usmene rasprave u predmetu za 30. studeni, prenosi AFP.

Zadržavanje daje sudu vremena da razmotri argumente u važnom sukobu između bivšeg predsjednika, čije su pristaše upale u Kapitol 6. siječnja, i predsjednika Joea Bidena i Kongresa, koji su se zalagali za temeljnu istragu ovih nereda.

To odgađa odbor Predstavničkog doma da pregleda zapise za koje zakonodavci kažu da bi mogli rasvijetliti događaje koji su doveli do nemira i Trumpove napore da delegitimizira izbore koje je izgubio.

Državni arhiv, koji čuva dokumente, kaže da oni uključuju zapisnike poziva, rukom pisane bilješke i nacrt izvršne naredbe o "izbornom integritetu".

Biden se odrekao privilegija izvršne vlasti na dokumente. Trump je potom otišao na sud tvrdeći da kao bivši predsjednik i dalje ima pravo koristiti privilegije nad zapisima i da bi njihovo objavljivanje naštetilo predsjedništvu u budućnosti.

Sutkinja američka okružnog suda Tanya Chutkan u utorak je odbacila te argumente, napomenuvši djelomično da predsjednici nisu kraljevi, a tužitelj nije predsjednik. Ona je u srijedu ponovo odbila Trumpov hitni prijedlog.

U svom hitnom podnošenju žalbenom sudu, Trumpovi odvjetnici napisali su da bi bez odgode Trump “pretrpio nepopravljivu štetu kroz učinkovito uskraćivanje ustavnog i zakonskog prava da bude u potpunosti saslušan o ozbiljnom neslaganju između bivšeg i sadašnjeg predsjednika”.

S obzirom na veličinu slučaja, koja god strana izgubi pred okružnim sudom vjerovatno će se na kraju žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Bijela kuća je u četvrtak također obavijestila odvjetnika Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa ureda, da će se Biden odreći bilo kakve privilegije izvršne vlasti koja bi spriječila Meadowsa da surađuje s odborom, navodi se u pismu do kojeg je došao The Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close