Sjeverna Irska

25 godina mirovnog sporazuma koji je velikim dijelom okončao tri desetljeća vjerskih sukoba

Proirski nacionalistički i probritanski unionistički čelnici sklopili su 10. travnja 1998., na Veliki petak, mirovni sporazum nakon maratonskih pregovora u kojima su sudjelovali predstavnici vlada iz Londona, Dublina i Washingtona.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Irska će ovaj mjesec obilježiti 25. godišnjicu sklapanja mirovnog sporazuma koji je velikim dijelom okončao tri desetljeća vjerskih sukoba. Političke napetosti i sigurnosni izazovi, međutim, ponovo jačaju, piše AFP.

Proirski nacionalistički i probritanski unionistički čelnici sklopili su 10. travnja 1998., na Veliki petak, mirovni sporazum nakon maratonskih pregovora u kojima su sudjelovali predstavnici vlada iz Londona, Dublina i Washingtona.

No 25. godišnjica mira u Sjevernoj Irskoj doživljava se više kao prigoda za pragmatično preispitivanje situacije nego za slavlje.

„Velike nade iz 1998. definitivno se nisu ostvarile”, rekao je profesor politologije Duncan Morrov s Ulsterskog sveučilišta u Belfastu, prenosi Hina.

„S druge strane, jako malo ljudi smatra da je život prije sporazuma bio bolji.”

Institucije u kojima trebaju dijeliti vlast nacionalisti i unionisti stvorene mirovnim sporazumom paralizirane su više od godinu dana zbog velikih nesuglasica oko trgovine nakon brexita koje ne pokazuju naznake popuštanja.

No nakon što su republikanci disidenti pokušali ubiti policajca, razina prijetnje od terora u Sjevernoj Irskoj podignuta je ovaj tjedan na „ozbiljnu”.

Narednih tjedana Belfast će biti domaćin niza događaja sa sadašnjim i bivšim šefovima država i vlada kako bi se obilježio formalni kraj sukoba koji je odnio 3500 ljudskih života.

Uvijek proces

Američki predsjednik Joe Biden u ožujku je prihvatio poziv britanskog premijera Rishija Sunaka da sudjeluje na obilježavanju 25. godišnjice mirovnog sporazuma.

Biden bi tom prigodom trebao posjetiti i Sjevernu Irsku i Republiku Irsku.

Od 17. travnja na Kraljičinom sveučilištu u Belfastu održat će se trodnevna konferencija koju organizira bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, čiji je suprug Bill Clinton, predsjednik SAD-a od 1993. do 2001., odigrao ključnu ulogu u sklapanju mirovnog sporazuma.

Fokus događaja bit će na transformaciji Sjeverne Irske u proteklih četvrt stoljeća.

U godinama nakon potpisivanja sporazuma razoružane su paravojne skupine u Sjevernoj Irskoj, uklonjena je militarizirana granica i povučeni su britanski vojnici.

Bivši irski premijer Bertie Ahern, koji je imao ključnu ulogu u mirovnim pregovorima, usporedio je u intervjuu za AFP uoči 25. godišnjice recentno razdoblje mira s onime što je bilo prije.

„To je uvijek bio proces i zadnjih 25 godina bilo je puno ugodnije i puno više ohrabrujuće nego prijašnjih 25 ili možda prijašnjih 75" godina, rekao je Ahern.

Međutim, mir u Sjevernoj Irskoj možda je ove godine nesigurniji nego u bilo kojem trenutku od sklapanja mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. godine.

Glavobolje zbog brexita

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) bojkotira sjevernoirsku vladu više od 13 mjeseci jer se protivi pravilima o trgovini nakon brexita, što je vezalo ruke sjevernoirskoj skupštini i vladi.

Sporadično nasilje izbilo je u unionističkim zajednicama u godinama nakon brexita zbog tzv. Sjevernoirskog protokola.

Oni se boje da ta pravila odvajaju Sjevernu Irsku od Ujedinjenog Kraljevstva i vode ka ujedinjenju Irske, što je cilj proirskih nacionalista.

Bivši britanski premijer Tony Blair, koji je također pridonio sklapanju mirovnog sporazuma, rekao je u ožujku da je brexit bio „gotovo nemoguća misija” kad je riječ o Sjevernoj Irskoj i pozvao da se ponovno uspostavi sjevernoirsku vladu.

Revidirani elementi Sjevernoirskog protokola, tzv. Windsorski okvir, imaju za cilj ukloniti zabrinutosti unionista, no DUP to zasad odbija.

Ispitivanje The Belfast Telegrapha provedeno u siječnju pokazalo je da bi većina unionista glasala protiv mirovnog sporazuma kad bi se ponovio referendum iz 1998. kojim je sporazum ratificiran.

Prošlomjesečni pokušaj ubojstva policajca Johna Caldwella, koji je ustrijeljen više puta dok je napuštao sportski kompleks sa svojim sinom, ujedinio je sjevernoirske političke čelnike u osudama.

No napad počinjen u Omaghu za koji su odgovornost preuzeli republikanski disidenti, podsjetio je na to kakvo je nasilje u Sjevernoj Irskoj nekoć bilo uobičajeno.

Kopirati
Drag cursor here to close