Opet napeto

Sjeverna Irska: Povučena potpora mirovnom sporazumu

Od stupanja na snagu sporazuma o razdruživanju 1. 1. 2020., Sjeverna Irska se suočava s problemom uvoza hrane iz Britanije, a lojalisti tvrde da je ta vrst podjele Ujedinjene Kraljevine neprihvatljiva.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2021. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernoirske paravojne lojalističke organizacije poručile su britanskom premijeru Borisu Johnsonu da privremeno povlače potporu mirovnom sporazumu iz 1998. zbog bojazni vezanih uz sporazum o brexitu, javlja u četvrtak Belfast Telegraph.

Kako prenosi Hina, krovna udruga -Vijeće lojalističkih zajednica (LCC), koja predstavlja zabranjene skupine, u pismu je poručila da će otpor unionista Sjevernoirskom protokolu, dijelu sporazuma o brexitu, ostati "miroljubiv i demokratski".

Sjevernoirski mirovni sporazum potpisan na Veliki petak 1998. uvelike je okončao tri desetljeća nasilja između nacionalista koji žele da Sjeverna Irska postane dio Republike Irske i lojalista (unionista) koji žele da ostane u Ujedinjenoj Kraljevini.

Paravojne skupine, uključujući Ulster Volunteer Force,Ulster Defence Association i Red Hand Commando, priopćile su da ih brine poremećaj u odvijanju trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske do kojeg je došlo nakon stupanja na snagu sporazuma o brexitu.

No, u pismu kojeg je potpisao David Campbell, predsjednik LCC-a, ističe se da se njihovo protivljenje prvenstveno odnosi na činjenicu da su Britanija, Irska i EU u Sjevernoirskom protokolu prekršili svoje obveze koje proizlaze iz Mirovnog sporazuma od Velikog petka 1998.

"Molimo vas da ne podcijenite snagu osjećaja po tom pitanju u cijeloj unionističkoj obitelji", stoji u pismu.

To oštro upozorenje, iako uz obećanje da neće odmah pribjeći nasilju, dramatično povećava pritisak na Johnsona, njegovog irskog kolegu Michaela Martina i EU oko pitanja brexita.

Od stupanja na snagu sporazuma o razdruživanju 1. 1. 2020., Sjeverna Irska se suočava s problemom uvoza hrane iz Britanije, a lojalisti tvrde da je ta vrst podjele Ujedinjene Kraljevine neprihvatljiva.

EU je u srijedu najavio pravni postupak nakon što je britanska vlada jednostrana produljila odgodu kontrole uvoza hrane u Sjevernu Irsku. Bruxelles tvrdi da to predstavlja kršenje sporazuma o razdruživanju.

Joe Biden je u predsjedničkoj kampanji upozorio London da mora poštivati sjevernoirski mirovni sporazum  iz 1998. nakon povlačenja iz EU-a, ili u suprotnom neće biti zasebnog trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

 

Kopirati
Drag cursor here to close