NATO raspravlja

100 milijardi eura za Ukrajinu?

Do sada se NATO kao organizacija fokusirao na neborbenu pomoć Ukrajini iz straha da bi direktnija uloga mogla izazvati eskalaciju napetosti s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2024. u 11:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se u srijedu kako bi razgovarali o tome kako vojnu podršku Ukrajini postaviti na dugoročne temelje, uključujući prijedlog za petogodišnji fond od 100 milijardi eura i plan koji se smatra kao način pomoći Kijevu, otporan na Trumpove inicijative.

Prijedlozi generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga dali bi zapadnom savezu direktniju ulogu u koordinaciji isporuke oružja, streljiva i opreme Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, kažu diplomati.

O planovima će se razgovarati tijekom dvodnevnog sastanka u Bruxellesu kojim će biti proslavljena 75. godišnjica osnivanja Sjevernoatlantskog saveza te biti pripremljen samit lidera saveza u Washingtonu u srpnju.

Sastanak će pružiti uvid u to koliko daleko su evropski saveznici Ukrajine spremni ići da podrže ratne napore Kijeva dok paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 60 milijardi dolara ostaje blokiran u američkom Kongresu.

Ramstein grupa

Prema planovima, NATO će preuzeti dio koordinacije od ad-hoc koalicije pod američkim vodstvom poznate kao Ramstein grupa - potez koji je djelomično osmišljen da se zaštiti od bilo kakvog umanjenja američke podrške ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, kažu diplomati.

Do sada se NATO kao organizacija fokusirao na neborbenu pomoć Ukrajini iz straha da bi direktnija uloga mogla izazvati eskalaciju napetosti s Rusijom. Članice saveza na bilateralnoj osnovi su osigurale milijarde dolara pomoći u oružju.

Diplomati kažu da postoji sve širi stav unutar NATO-a kako je vrijeme da se vojna pomoć Ukrajini postavi na održivije osnove i da je NATO u najboljoj poziciji da to učini.

Neki su kazali da prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će različite korake koje poduzimaju saveznici u NATO-u smatrati eskalacijskim, poput osiguravanja tenkova i drugih naprednih sistema naoružanja, nisu dovele do odmazde protiv njih.

NATO nije komentirao prijedloge

Američki državni tajnik Antony Blinken, koji će prisustvovati sastanku u Bruxellesu, izjavio je u utorak u Parizu da NATO razmatra mjere koje bi mogle poslužiti kao "neophodan most" za članstvo u savezu za Ukrajinu.

NATO je priopćio da se Ukrajina ne može pridružiti savezu dok je u ratu s Rusijom, ali da će u jednom trenutku postati članica.

NATO je odbio da detaljno komentira Stoltenbergove prijedloge, ali je dužnosnik saveza kazao da će ministri "razgovarati o najboljem načinu da se organizuje podrška NATO-a Ukrajini, kako bi je učinili moćnijom, predvidljivijom i trajnijom".

"Nikakve konačne odluke neće biti donesene na ministarskim sastancima u travnju, a diskusije će se nastaviti kako se budemo približavali srpanjskom samitu u Washingtonu", kazao je dužnosnik, ne želeći da bude imenovan.

"Fond izgleda veoma optimistično"

Diplomati su upozorili da su rasprave o prijedlogu u ranoj fazi i da nije jasno hoće li cifra od 100 milijardi eura biti prihvaćena ili kako će biti financirana. Odluke NATO-a zahtijevaju konsenzus među 32 članice saveza.

"To donekle ide u zaštitu u slučaju Trumpa. Ali nemoguće je stvoriti nešto otporno na Trampa", kazao je drugi diplomat o planu za prebacivanje posla na NATO iz grupe Ramstein, nazvane po američkoj zračnoj bazi u kojoj se često sastaje, ali formalno poznatoj kao Kontakt grupa za obranu Ukrajine.

"Fond od 100 milijardi izgleda veoma optimistično", dodao je diplomat.

Traži se novi čelnik NATO-a

Sastanak se održava u trenutku kada NATO traži novog čelnika koji će naslijediti Stoltenberga, koji je na toj funkciji skoro deset godina.

Nizozemski premijer Mark Rutte ima podršku oko 90 posto članica NATO-a za tu poziciju - uključujući Sjedinjene Države, Francusku, Britaniju i Njemačku, tvrde diplomati.

On se, međutim, suočava s negativnim stavom Mađarske, koja se protivi njegovoj kritici vlade premijera Viktora Orbana i kasnim izazovom rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Neki diplomati nadali su se da će izabrati Stoltenbergovog nasljednika na sastanku u Bruxellesu, ali su rekle da će sada biti potrebno više vremena. Nekoliko njih je, međutim, izrazilo uvjerenje da će Rutte na kraju biti imenovan, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close