Iz Berlina

Zvizdić zove njemačku vojsku u BiH

Iz Zivizdićeva ureda navode kako su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjedavajućim vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michaelom Rothom.

Iz Zvizdićevog ureda navode da je Rotha upoznao s aktualnom političkom situacijom u BiH i s višemjesečnom antiustavnom blokadom rada državnih institucija.

Zvizdić se zahvalio na snažnom interesu Vlade Njemačke za stanje na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Rekao je da je za građane BiH jako važno da Njemačka stoji uz BiH i da je jasno iskazala opredjeljenje za politiku proširenja Europske unije.

Tijekom sastanka, Zvizdić je upoznao Rotha o tome da je Zastupnički dom PSBiH prošlog tjedna usvojio tri ključna zakona s europske agende za BiH i izrazio nadu da će to učiniti i Dom naroda kako bi BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

Roth je, navedeno je, rekao da je destruktivna politika blokade institucija, bojkot te politika secesije potpuno neprihvatljiva i Europskoj uniji i Njemačkoj i da se s takvim politikama mora prestati.

Iz Zivizdićeva ureda navode kako su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu. Suglasili su se o tome da je neophodno zaustaviti ruske namjere destabilizacije Zapadnog Balkana.

Zvizdić i Roth su razgovarali i o problemu odlaska mladih ljudi iz BiH. Kazali su da mladim ljudima treba posao, sigurnost, stabilna politička i ekonomska situacija i budućnost u njihovoj domovini.

Zvizdić je upoznao Rotha s aktualnim povećanjem broja vojnika u okviru Misije EUFOR u BiH i naglasio da je to pozitivna odluka i poruka, ali da broj vojnika i dalje nije dovoljan i da ga je potrebno dodatno povećati te stacionirati na ključna područja u BiH, poput Brčko distrikta.

''Zvizdić je pozvao Njemačku da se vrati u EUFOR misiju jer bi to bio veliki podstrek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH'', zaključuju iz ureda predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close