Facebook odgovori

Zvizdić: Samo država može 'dijeliti' državnu imovinu

Vijesti / Politika | 03. 11. 2021. u 19:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić u reagiranju na društvenim mrežama navodi "da je država Bosna i Hercegovina jedini titular cjelokupne državne imovine te da samo država svojim zakonom može, ako to smatra potrebnim, dodijeliti državnu imovinu na korištenje ili raspolaganje nižim nivoima vlasti".

"Sukcesori imovine SFRJ prema Sporazumu o sukcesiji nisu pokrajine ili općine, već isključivo države sljednice SFRJ, a to znači da je, imajući u vidu kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine s Bosnom i Hercegovinom, jedino državi Bosni i Hercegovini prema Sporazumu o sukcesiji dana državna imovina. Državna imovina je sredstvo provođenja javne vlasti i stoga je usko povezana s teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne karakteristike", priopćeno je.

Kako se dalje navodi, 'u državnu imovinu ulazi i tzv. restitucijska masa, tako da je Ustavni sud BiH zauzeo stajalište da kroz pitanje državne imovine treba riješiti i pitanje restitucije, odnosno denacionanalizacije, a što nam je obveza koju moramo završiti'.

"Dakle, ne smije se nikada pristati (bez obzira na moguće pritiske), na bilo kakvu formu ili sadržaj zakona o državnoj imovini kojim bi se razvlastila država Bosna i Hercegovina", navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close