Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Presuda će staviti točku na pokušaj rehabilitacije Herceg-Bosne

''Zbog presude će dugoročno gledano, dovesti do stavljanja točke na pokušaje rehabilitacije ideje Herceg-Bosne ili sličnih paradržavnih, secesionističkih ili hegemonističkih projekata'', naveo je Zvizdić
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da današnja presuda Haškog suda, kojom je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, a čelnici Herceg-Bosne osuđeni na 111 godina zatvora, predstavlja predugo čekanu pravdu i djelomičnu satisfakciju za žrtve zločina.

''Presuda je bazirana na civilizacijskim standardima i normama međunarodnog prava i u potpunosti odgovara relevantnim i dokazanim povijesnim činjenicama. Zbog toga će dugoročno gledano, dovesti do stavljanja točke na pokušaje rehabilitacije ideje Herceg-Bosne ili sličnih paradržavnih, secesionističkih ili hegemonističkih projekata, jer nosi snažnu poruku i pouku koju će u konačnici svi, a posebno oni koji je trenutno osporavaju, morati prihvatiti'', naveo je Zvizdić.

On očekuje da se hrvatski dužnosnici u BiH i Hrvatskoj distanciraju od nepobitno utvrđene odgovornosti presuđenog vojnog i političkog rukovodstva Herceg-Bosne za počinjena djela zločina i sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, jer kako ističe samo se na pravdi i istini može graditi prosperitetna budućnost.

''Bitno je naglasiti da zbog pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima, zločin i zločince nećemo nikada zaboraviti, ali da presuđenu šestorku moramo odvojiti od hrvatskog naroda, jer je riječ o individualnoj krivici onih koji su planirali i izvršili ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Potrebno je istinski vjerovati u zajednički život i uporno graditi ambijent koji će voditi ka izgradnji trajnog mira, stvarnog povjerenja i prosperitetne budućnosti BiH'', zaključio je Zvizdić, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close