Sastanak premijera

Zvizdić i Tsipras u Mostaru: Grčka je veliki prijatelj i zagovornik europske BiH

Teme razgovora bile su sve one koje su danas važne za Zapadni Balkan, ali i odnose Grčke i Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2018. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sat i pol prije nego će sa Starog mosta baciti cvijeće u Neretvu, a zatim i potpisati Povelju mira, premijer Grčke Alexis Tsipras sastao se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u mostarskom hotelu ''Bevanda''.

Teme razgovora bile su sve one koje su danas važne za Zapadni Balkan, ali i odnose Grčke i Bosne i Hercegovine. Zvizdić je u kasnijoj izjavi za medije zahvalio Grčkoj na pomoći koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini tijekom posljednja dva desetljeća, pritom podržavajući teritorijalni integritet, suverenitet i aspiracije BiH vezane za Europsku uniju, javlja Oslobođenje.

Razgovarano je i o europskoj perspektivi BiH i zemalja zapadnog Balkana. Zvizdić je Tsiprasu priopćio da bi kandidatski status i aktivacija MAP-a predstavljali najvažnije poruke za BiH. Grčka je, naveo je, bila i ostala veliki prijatelj i zagovornik europske BiH.

''I u budućnosti očekujem kvalitetnu i konstruktivnu suradnju. I ovog puta razgovarano je o ekonomskoj suradnji dviju država, uvjereni da trebamo povećati opseg trgovinske suradnje. Sasvim sam siguran da ćemo ići u pravcu boljeg povezivanja naših gospodarstvenika'', rekao je Zvizdić.

Najavio je i inicijativu za uspostavom izravne zračne linije na relaciji Sarajevo - Atena, kazavši da će na realizaciji uskoro početi raditi ministri dviju vlada.

''Kolegu sam zamolio da se grčki stručnjaci značajnije uključe i prenesu nam svoja znanja i iskustva vezana za privlačenje europskih fondova. Za BiH prioriteti ostaju mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i europska budućnost. Čast nam je i što će gospodin Tsipras potpisati Povelju mira'', dodao je Zvizdić, javlja Oslobođenje.

Tsipras je na početku svog obraćanja kazao da je mislima u Grčkoj sa sunarodnjacima koji se bore s tri velika požara na Atici.

Podsjetio je da Grčka izlazi iz teškog razdoblja za zemlju koji je obilježila velika ekonomska kriza. Zbog toga je, kaže, od velike važnosti pokretanje odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

''Grčka je inicijativama usmjerenim na rješavanje problema u Albaniji i Makedoniji uradila veliku stvar. Time smo otključali agendu u okviru koje je inicirana europska perspektiva, kazao je.

S ponosom je istaknuo pomoć Grčke Bosni i Hercegovini u poslijeratnim godinama, koja se ogledala u obnovi bolnica, škola i sakralnih objekata. Na kraju je kazao da je ponosan i na priznanje koje će primiti u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close