Sklapanje poslova

Tsipras najavio: Gradit ćemo prugu od Soluna do Beograda

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2017. u 01:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Grčke Alexis Tsipras rekao je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeo razgovor o izgradnji željezničkog koridora od Soluna do Beograda, navodi B92. Tsipras je na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu kazao da je dogovoreno da se formira vijeće koji će se baviti suradnjom Srbije i Grčke, čije se prvo zasjedanje očekuje na proljeće u Solunu.

"Vjerujem da ekonomski, politički i vjerski odnosi mogu biti temelj nove ekonomske arhitekture na Balkanu. Vizija te arhitekture treba da doprinese boljem standardu ljudi i da produbi gospodarsku suradnju", rekao je Tsipras.

Dodao je da Srbija i Grčka dijele zajedničke vrijednosti, ocijenivši da su te dvije zemlje trenutno glavne karike ekonomske suradnje na Balkanu.

"Vjerujem da su nam mogućnosti veće od svega što smo do sada postigli", rekao je Tsipras i naglasio da postoji prostor za veću suradnju u energetici, transportu, građevinarstvu, financijskom sektoru i prerađivačkoj industriji.

Ministar gospodarstva Srbije Goran Knežević istaknuo je da Srbija grčkim gospodarstvenicima, osim poticaja za investicije, nudi i slobodne zone za poslovanje u kojima se ne plaća carina na uvezenu opremu i repromaterijal, piše B92.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku ima 167 poduzeća spremnih za privatizaciju, među kojima je 11 banja, Rudarsko-topioničarski basen 'Bor', Luka 'Novi Sad', Azotara i druge. "Srbija je zemlja puna prilika i mogućnosti", rekao je Knežević.

Predsednik Gospodarske komore Marko Čadež kazao je od posljednjeg grčko-srpskog foruma od prije dva mjeseca do danas sklopljeno 20 ugovora između gospodarstvenika dvije zemlje. Sporazum o suradnji u oblasti mesa i suhomesnatih proizvoda su potpisale srpska firma 'Carnex' i grčka kompanija 'Creta'.

Kopirati
Drag cursor here to close