SDP BiH

Žuljević: Vladajuća većina blokira donošenje zakona od životne važnosti

Poručuje kako nefunkcioniranje, bezidejnost i inertnost trenutne vlasti i vladajuće većine plaćaju isključivo građani.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2017. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoj konačni epilog u Domu naroda Parlamenta FBiH čekaju mnogi veoma važni zakonski akti. Neki od njih već godinama ne dobivaju prostor u Parlamentu, iako bi njihova implementacija rješavala neke od najvećih životnih problema građana. Dio tih akata je već odavno prošao proceduru u Predstavničkom domu ali još nikada nije stavljen na dnevni red Doma naroda, što je jasan primjer političke bahatosti i kršenje Ustava FBiH i Poslovnika o radu Doma naroda, ocijenio je Aner Žuljević, izaslanik SDPBiH u Domu naroda FBiH, priopćeno je danas iz ove stranke.

Poručuje kako nefunkcioniranje, bezidejnost i inertnost trenutne vlasti i vladajuće većine plaćaju isključivo građani.

" Aktuelna vlast očito je odlučila da ne radi ništa ili skoro ništa. Međutim nedopustivo je da, kada već sami ne rade, blokiraju parlamentarne procese, te razmatranje i usvajanje zakona koje predlaže opozicija. Danas smo u proceduru uputili prijedlog dopune dnevnog reda gdje vrlo jasno tražimo da se na dnevnom redu naredne sjednice uvrsti pet zakona i dva amandmana na Ustav FBiH. Većina ovih akata upućena je na inicijativu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i vlade koju je ova stranka predvodila u prethodnom mandatu. Radi se o zakonima i amandmanima od životne važnosti i nedopustiva je njihova blokada"  ističe Žuljević.

Kako se navodi u priopćenju, SDPBiH zahtijeva da se na dnevnom redu prve naredne sjednice Doma naroda FBiH nađu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju FBiH, Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH,  Amandmani na Ustav FBiH (Amandman CX i Amandman CXI), Izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju FBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja FBiH.

"Ovi zakoni su od životne važnosti za građane, nisu u pitanju proceduralne i tehničke ispravke, nego izmjene koje u nekim slučajevima doslovno znače razliku između života i smrti. Tražimo od rukovodstva Doma naroda i parlamentarne većine da prestanu sa blokadama i da stave ove akte na dnevni red prve naredne sjednice. Oni imaju pravo glasati protiv svakog od ovih zakona ali nemaju pravo blokirati raspravu o zakonima koji ne odgovaraju njihovim svjetonazorima ili blokirati izmjenu Ustava FBiH kojom se želi onemogućiti zastarijevanje privatizacijske pljačke, čije su žrtve stotine tisuća građana ove zemlje. Ako imaju obraza neka glasaju protiv spašavanja ljudskih života i protiv mogućnosti da brojni tajkuni odgovaraju za kriminal"  naglašava Žuljević, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close