Strateško planiranje

SDP BiH ima Plan 10 za Opće izbore 2018. godine

Socijaldemokratska partija BiH je na Strateškom planiranju, održanom danas u Sarajevu, predstavila nacrt Izbornog programa za Opće izbore 2018. godine, koji nosi naziv Plan 10.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2017. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja promocija nacrta ovog programa, između ostalog, rezultat je obilaska više od 50 gradova širom BiH tokom ove godine. Na javnim tribinama u ovim gradovima zainteresirani građani su ispunjavanjem anketnih listova mogli odabrati svoje prioritete iz raznih oblasti, koji su naknadno ugrađeni u nacrt Izbornog programa.

SDP BiH navodi kako je ovo prvi put da je neka politička stranka u BiH direktno uključila građane u izradu svog izbornog programa.

Osim prijedloga građana, članova i simpatizera SDP BiH, na izradi nacrta Izbornog programa, bili su uključeni i predstavnici akademske zajednice, eminentni stručnjaci iz raznih oblasti, kao i članovi Savjeta i Odbora SDP BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u svom govoru je istaknuo kako izradom Plana 10 SDP ima namjeru kreirati jednu sasvim novu političku paradigmu u BiH.

''Bitno je da ljudi ove zemlje znaju da SDP želi da svi u ovoj državi budu ravnopravni. Da svi građani imaju ista prava i istu šansu, kao i da svi budu jednaki pred zakonom u svakom dijelu BiH. Radnicima trebamo objasniti da želimo i znamo kako učiniti da oni imaju veće plaće, sigurnija radna mjesta i bolje uvjete rada.

Trebamo jasno reći građanima da želimo i imamo plan kako da njihova djeca imaju bolje vrtiće, škole i fakultete. Moramo ih uvjeriti da vlast koju vodi SDP znači da će svi imati priliku da se školuju, a ne da će to biti privilegija i mogućnost onih koji to mogu platiti. Moramo svima objasniti da vlast koju vodi SDP znači da će svi u BiH biti zdravstveno osigurani i da će imati pristup osnovnom zdravstvenom paketu usluga, i zaposleni i nezaposleni, i studenti i penzioneri...'', naveo je, između ostalog, Nikšić.

U nacrtu Izbornog programa ponuđena su rješenja SDP-a velikog broja akutnih problema iz deset cjelina, pod nazivima Plan za ekonomiju, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.

Iz stranke ističu kako je SDP prva politička organizacija u BiH koja je svoj nacrt Izbornog programa predstavila godinu dana prije održavanja Općih izbora, međutim, nacrt nije finalan, te će se on i u narednom periodu nadograđivati. 

Kopirati
Drag cursor here to close