Razočaravajuće

Žuljević: Međunarodna zajednica legitimizirala ratne rezultate u Mostaru

Žuljević je rekao kako "sva dogovaranja SDA- i HDZ-a nikada ništa dobro nisu donijela građanima Mostara".
Vijesti / Politika | 16. 06. 2020. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Međunarodna zajednica i veleposlanik EU krivi su za stanje u Mostaru jer su dozvolili da se pitanje izbora u ovom gradu rješava u formatu bošnjačko-hrvatskih odnosa čime su sahranili sve europske vrijednosti u Bosni i Hercegovini", rekao je Aner Žuljević, član SDP-a u Mostaru.

Govoreći za N1, Žuljević je rekao kako "sva dogovaranja SDA- i HDZ-a nikada ništa dobro nisu donijela građanima Mostara".

"Nama je razočaravajuće da je međunarodna zajednica uzrok problema, a ne faktor rješenja i zabrinjavajuće je da su predstavnici EU prihvatili bošnjačko-hrvatski koncept pregovora kada je u pitanju Mostar. To može uraditi samo netko tko ne zna povijest Mostara, on je i bošnjački, hrvatski, srpski, židovski i svih građana koji ovdje žive i na ovaj način međunarodna zajednica, s ovakvim potpuno pogrešnim formatom pregovora, legitimizirala je ratne rezultate u Mostaru i ugasila perspektivnu implementaciju Aneksa VII", rekao je Žuljević.

Istaknuo je kako se pitanje može riješiti ako se isključe ova dva politička subjekta na način na koji su uključeni u pregovore.

"Tijekom proteklih 10 godina smo imali niz pregovora i uvijek ste imali sinkroniziranu utakmicu između SDA i HDZ-a i razvaljivali su konsenzus jer stanje anarhije koje imamo u kojem dvije političke stranke upravljaju sa 50 milijuna KM je idealno za njihov način funkcioniranja i oni nemaju potrebu da postignu dogovor osim da pred svaki izborni ciklus odglume zašto nema demokracije i izbora već 10 godina u Mostaru. Međunarodna zajednica je direktno odgovorna za stanje u Mostaru. Nikad nije bio sporan izborni model u Mostaru. HDZ i SDA traže univerzalnu formulu kojom će kreirati dva geta gdje će jedni u svom, a drugi u svom raspolagati zemljištem, građevinskim rentama i javnim novcem. Ovdje nema namjera da se postignu pragmatična i praktična rješenja koja će poboljšati svakodnevni život građana nego se pokušavaju implementirati rješenja koja u pozadini imaju ucjenjivački model koji daje ekskluzivno pravo da ove dvije stranke da raspolažu javnim prostorom", rekao je Žuljević.

Smatra da će i ovi pregovori propasti jer je i sam predsjednik SDA rekao kako su postigli dogovor u vezi 15 točaka Statua, ali ne u vezi jedne.

"Neprihvatljivo je da mi Mostarci imamo situaciju kako se neka rješenja dogovaraju pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, ali ostanu iza zavjese kako se građani ne bi frustrirali, i ponovo smo svjedoci da u zgradi europskih institucija veleposlnika EU sa svojim formatom pregovora sahranio sve europske vrijednosti u BiH pristankom da se Mostar rješava na principu bošnjačko-hrvatskih odnosa", rekao je Žuljević.

Kazao je kako je SDP davno ponudio konkretna rješenja - tri izborne multietničke jedinice preko Neretve, da postoji pozicija dogradonačelnika s mehanizmom supotpisivana čime bi se, rekao je Žuljević, napravilo ustavno održivo rješenje.

"Mi u satutu imamo jake mehanizme koji garantiraju nemogućnost majroizacije bilo kojeg naroda. Niti jedna ključna odluka u gradu Mostaru nije mogla biti donesena bez suradnje HDZ- a i SDA. Razumijemo da im je puno jednostavnije kreirati iracionalni strah građanima jer ne moraju podnositi izvještaje gdje su nestali milijuni maraka oko kolektora, deponije i zašto je Mostar najprljaviji grad bez industrije i zadnji po razvoju", rekao je Žuljević

Na kraju je apelirao na međunarodnu zajednicu da obustavi ovaj format pregovora i omogući Mostarcima da ostvare svoje demokratsko pravo i izaberu vlast koju žele poručivši kako vjeruje da to "sigurno neće biti HDZ i SDA".

Kopirati
Drag cursor here to close