Državni parlamentarac

Zukan Helez osuđen na šest mjeseci zatvora

Prije šest dana u Općinskom sudu u Bugojnu okončan je glavni pretres i izrečena je presuda Zukanu Helezu i Halilu Ugarku.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2021. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zukan Helez 

Državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je na šest mjeseci zatvora za kazneno djelo davanja lažnog iskaza, saznaje Klix.ba.

Prije šest dana u Općinskom sudu u Bugojnu okončan je glavni pretres i izrečena je presuda Zukanu Helezu i Halilu Ugarku.

"Sud je optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo", rečeno je iz bugojanskog suda.

Kako neslužbeno saznaju, prije nekoliko godina dogodio se incident, nakon čega je Helez svjedočio na sudu da je u vrijeme incidenta bio sa svojim rođakom na potpuno drugom mjestu. Istragom je utvrđeno da je Helezov rođak ipak bio na mjestu incidenta što je navodno utvrđeno snimkom s nadzorne kamere.

Treba istaknuti da presuda nije pravosnažna i da okrivljeni imaju pravo žalbe.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. imao problema sa zakonom, također u Bugojnu.

Tada je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u jednom ugostiteljskom objektu.

U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za braniteljska pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

Helez tvrdi u pitanju je odmazda

U izjavi za portal Avaza Helez je rekao kako još nije dobio presudu, ali je pojasnio o čemu je riječ.

''Vjerovali ili ne, dvojica ljudi posvađali su se na ulici, tu nije bilo ni fizičkog kontakta, ništa. Ja sam svjedočio, čak i nisam rekao da se oni nisu svađali. Tog protiv kojeg sam svjedočio osude da plati 200-300 maraka. Meni tada podnesu kaznenu prijavu za lažno svjedočenje i eto sad šest mjeseci zatvora. To je prvostupanjska presuda'', kazao je.

Ističe da je u pitanju odmazda.

''Ja sam tu ženu, sutkinju Randžana Hadžibegović-Haračić. koja mi je presudila prijavio. Slučaj je iz 2015. i oni su se sad toga sjetili. Službenica suda uzimala je ljudima novac. Naime, kada plaćaju kazne, recimo kazne vas novčano, ona nazove ljude da u Sud dođu i plate. Ako je kazna, recimo 2.000 ona njima uzme 1.500 KM. Ona je te pare osam, deset godina uzimala sebi. Prijavio sam to komisiji, VSTV-u.  U razdoblju kad su je trebali suspendirati dobije odluku da radi u Sudu. Ona podigne kredit da bi to vraćala. To je jedna mafija, ja se borim protiv toga'', ističe Helez.

Nada se da će na Kantonalnom sudu ova presuda pasti.

''Šest svjedoka je svjedočilo isto kao i ja i njima ništa, samo meni ova kazna. Ona je meni kao odmazdu napravila ovo.  Nigdje u svijetu nema za lažno svjedočenje ovolika kazna. U pitanju je klasična odmazda'', dodaje Helez.

Kopirati
Drag cursor here to close