Burno u Sarajevu

Kaos u sarajevskoj Skupštini: Šta će biti s proračunom?

Konaković je rekao da je sjednica morala biti prekinuta, jer je potpuno legitimno od premijera da povuče točku dnevnog reda.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je sa dnevnog reda hitne sjednice Skupštine KS (SKS) danas povukao Nacrt proračuna KS za 2019. godinu, a nakon toga je zastupnik i predsjedavajući SKS Elmedin Konaković prekinuo sjednicu kantonalne skupštine. 

Zastupnici iz SDA su smatrali da je bilo preuranjeno zakazivanje sjednice jer proces konstituiranja Skupštine KS nije dovršen, imajući u vidu da nije izabran kolegij Skupštine niti klubovi stranaka. 

Konaković je rekao da je sjednica morala biti prekinuta, jer je potpuno legitimno od premijera da povuče točku dnevnog reda. 

''Nisam nikada vidio da opozicija udovolji Vladi i krene u donošenje proračuna, zakaže hitnu sjednicu u skladu sa Poslovnikom, ali i praksom koja se događala, i ta Vlada povuče Nacrt proračuna'', kazao je nakon sjednice Konaković te dodao da je usvajanje Nacrta proračuna bilo neophodno i zbog Univerziteta UNSA. 

Komentirajući predloženi Nacrt proračuna KS rekao je da je bio katastrofalan, te da mu je s te strane i razumljivo što su iz SDA odlučili povući isti s dnevnog reda. 

Zastupnik Edin Forto iz Naše stranke je za današnju sjednicu rekao da je to "uvertira ili naznaka kako će izgledati kad neke druge stranke sjede u opoziciji, a to su blokade, pozivanje na vitalni nacionalni interes, što je neodgovorno i neprincipijelno". 

Zastupnik Zvonko Marić iz SBB-a je današnju sjednicu okarakterizirao kao 'jeftinu kupovinu vremena' te izrazio bojazan da će posljedice biti teške, jer se pokušava skrenuti rasprava o proračunu u neke političke vode, te opstruirati rad Skupštine KS. 

Također je i premijer Zolj na posebnoj konferenciji za medije koja je zakazana nakon sjednice pojasnio novinarima da je Vlada KS radila na pripremi Nacrta proračuna KS, te dostavila Skupštini, ali da je sve krenulo loše. 


''Poštujući interese i građana i svih proračunskih korisnika, projekata, Vlada će odmah u četvrtak razmatrati ponovno Nacrt proračuna'', kazao je Zolj i dodao da proračun KS može biti usvojen do kraja godine, te da će oni skratiti razdoblje javne rasprave. 

Dodao je da će u četvrtak razmatrati Nacrt budžeta i 12 dana nakon toga se može zakazati redovna sjednica Skupštine KS i razmatrati taj nacrt. 

Također su Mahir Dević i Aljoša Čampara iz SDA na konferenciji istaknuli da opozicija prvo što treba da uradi je da formira Skupštinu KS na kojoj će imenovati rukovodstvo Skupštine, Kolegij, naglašavajući da je bez toga sve kršenje zakona i Poslovnika o radu SKS.

Narod i pravda: Farsa u režiji SDA na štetu građana Kantona Sarajevo

''Građani Kantona Sarajevo imali su priliku u Skupštini Kantona gledati najvjerojatnije najveću farsu koja se u tim klupama dogodila. Vlada Kantona Sarajevo u aktualnom sazivu vođena SDA kadrovima dostavila je Skupštini Kantona Sarajevo nacrt proračuna pozivajući se na Zakon o proračunima u Federaciji kako bi isti u skladu sa propisanim rokovima bio usvojen'', stoji u dopisu za medije stranke Narod i pravda.

''Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo aktualni saziv jednoglasno je podržao prijedlog da se na hitnoj sjednici ovaj dokument usvoji. Šest političkih stranaka koje pregovaraju u formiranju nove skupštinske većine su tim činom ukazale da stavljaju interese građana ispred političkih i da je proračun važniji od bilo kakvih pozicija. Danas su na sjednici tu istu proceduru o kojoj su se pozitivno izjasnili pokušali osporiti zastupnici SDA'', stoji dalje u dopisu.

Navodi se i sljedeće:''Kada im to nije pošlo za rukom aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj, proračun je povukao sa dnevnog reda. Izražavamo svoje čuđenje što je aktualni ministar MUP-a Aljoša Čampara na neprimjeren i bahat način pokušao usmjerit tijek ove sjednice u potpuno drugom smjeru. Konstatiramo da će neusvajanje današnjeg nacrta izazvati niz problema u funkcioniranju Kantona Sarajevo''.

Veliki problem imat će Univerzitet u Sarajevu koji u siječnju vjerojatno ostaje bez bilo kakvih primanja, nova osnovica po kolektivnim ugovorima koju je potpisala odlazeća Vlada neće se moći isplaćivati kao što su obrazovanje, policija, zdravstvo, te zaustavljanje mnogih projekata koji su u interesu građana, smatraju iz Naroda i pravde.

''Narod i Pravda poručuje da su stvarni razlozi povlačenja proračuna sa današnje sjednice činjenica da su ga zastupnici ozbiljno proučili i konstatirali velike manjkavosti o kojima bi danas raspravljali. Potom, masovno zapošljavanje koje je trebalo biti legalizirano jer je samo premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj uduplao administraciju u svom Uredu, a predviđena su nova zapošljavanja u Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu gospodarstva, tvrtkama kojima „gazduje“ SDA.

Razlog se sastoji i u novih 4 milijuna KM namijenjenih ZOI-u, značajno smanjen iznos kapitalnih investicija 80-tak milijuna (podsjećamo da je 2017. godine Vlada u rebalansu imala preko 180 miljuna kapitalnih investicija) te smo prepoznali veliki broj projekata koji su želja interesnih grupa u SDA i njenih lokalnih moćnika.

Ukinuta podrska organizacijama koje se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju'', stoji u dopisu  Naroda i pravda, koja ''poziva sve političke subjekte koji sudjeluju u radu Skupštine Kantona Sarajevo da se inteziviraju politički pregovori i izabere nova Vlada KS i zaustavi ovo bahaćenje Čampare, Zolja i drugih kadrova SDA''.

Kopirati
Drag cursor here to close