''Trebamo činiti okosnicu vlasti''

Kanton Sarajevo: SDA pozvala SDP i DF na pregovore o formiranju vlasti

Zastupnik Naše stranke Edin Forto ističe da je glavni cilj da se napravi iskorak u načinu vođenja politike u KS-u, a posebno u, kako je naveo, političkoj odgovornosti u raspolaganju javnim resursima.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2018. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / S današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mirza Čelik izjavio je novinarima nakon konstituirajuće sjednice kantonalne skupštine da je ta stranka pozvala predstavnike Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte da razgovaraju o formiranju vlasti u KS-u.

Kazao je da je SDA osvojila najveći broj mandata u toj skupštini te da bi trebali činiti okosnicu vlasti i u KS i u Federaciji BiH.

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović rekao je, međutim, da ta stranka neće ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa SDA te da su posvećeni programskoj koaliciji koju čini šest stranaka u KS.    

Zastupnik Naše stranke Edin Forto ističe da je glavni cilj da se napravi iskorak u načinu vođenja politike u KS-u, a posebno u, kako je naveo, političkoj odgovornosti u raspolaganju javnim resursima.

Navodi da je jučer završen nacrt programa ljevice, te da slijedi potpisivanje i početak razgovora o resorima i imenima kandidata.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da će nastavak sjednice planiran za 20. studeni kada bi trebao biti usvojen nacrt bproračuna za 2019. godinu, koji će prezentirati stari saziv Vlada KS-a, a usvajati novi saziv Skupštine.

Ocijenio je da se prvo treba regulirati zloupotreba javnih resursa, te da će inzistirati na moralu i etici usvajanjem zakona o porijeklu  imovine i zakona o nepotizmu, koji će, smatra, pokazati kredibilnost novoizabranih zastupnika.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić informirao je da dosad nisu razgovarali o podjeli ministarskih pozicija te o tome tko bi mogao biti novi premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close