Pregovori s EU

Zima ili proljeće - Zadnji vlak za Bruxelles?

U trenutnim odnosima političkih snaga možemo li se uopće nadati otvaranju pretpristupnih pregovora sa Unijom?
Vijesti / Politika | 04. 12. 2023. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosinac ili ožujak? Zima ili proljeće za Bosnu i Hercegovinu? Bit će jasno već sljedećeg tjedna, kada stigne nova vijest iz Bruxellesa o tome jesmo li uspjeli nakon žutog dobiti i zeleno svjetlo. U trenutnim odnosima političkih snaga možemo li se uopće nadati otvaranju pretpristupnih pregovora sa Unijom?, piše BHRT.

Rukovanje i sastanci čiji ishod je vječito "približavanje stavova" nisu dovoljni za zeleno svjetlo iz ruxellesa, i to je više puta poručeno.

Recept je jednostavniji

"Što manje izjava u javnosti koje će biti opterećenje za naš europski put, bit će nam svima lakse", rekao je Dragan Čović ispred HDZ BIH.

"Ulažu se maksimalni napori. Sve što imamo moramo dati u narednom periodu da otvorimo pregovore", navodi Predrad Kojović, čelni čovjek Naše stranke.

Jedan glas iz Bosne i Hercegovine, što Bruxelles odavno očekuje da čuje, gotovo na dnevnoj razini pretvara se u višeglasje. Od europskog puta pa do euroskepticizma linija je sve tanja.

''Jeste li vidjeli neki dan...kažu...mijenja se način glasanja u Europskoj uniji. I kažu da će to biti većinski. To znači da ako odete tamo i da ste protiv nekog zakona da ćete ga morati provoditi ovdje. Ja nisam siguran da će građani htjeti tako nešto'', navodi Milorad Dodik, SNSD.

Ni brzo, ni jednostavno

Ukoliko i uspijemo otvoriti pregovore, europarlementarci bolje upućeni u naše unutrašnje prilike upozoravaju da se taj proces neće odvijati ni tako brzo i ni tako jednostavno.

"Početak tih pregovora znači i formalni početak transformacije Bosne i Hercegovine kao zemlje i kao društva. I to je ono čega se, ja ću vam to reći sasvim otvoreno, ono čega se najviše boje, ne građani nego političari, jer to onda mijenja u krajnjoj fazi ovaj politički sistem će se mijenjati", govori Klemen Grošelj, europarlamentarac iz Slovenije.

Otvaranje pregovora znači ulazak u fazu koja je mjerljiva i sistemska i gdje više političari nemaju izgovor za nečinjenje, kaže profesorica Lejla Ramić Mesihović. Taj konkretan pomak u odnosima sa Unijom, osim njih moraju pratiti i stručna i administrativna tijela čiji rad je također opterećen dnevnom politikom.

"Bez jasnog plana tko šta radi, kako se preuzimaju obaveze, bez dinamiziranja procesa, bez ustanovljavanja uz pomoć kojih ljudskih resursa, koja ustanova, koja razina vlasti, koja insittucija, do kojeg roka ima neko zaduženje, mi ne možemo da napravimo ništa ozbiljnije kad je taj aspekt integracija u pitanju", navodi Ramić - Mesihović.

I sam nagovještaj čak i minimalnog pomaka na europskom putu stanovništvo iščekuje s nestrpljenjem, ali i sumnjom. A, to može krenuti i dok čekamo zadnji vlak za Bruxelles. Dovoljno je samo smanjiti učestalost blokada insttucija i procesa na dnevnoj razini, jer je u trenutnom omjeru snaga nerealno očekivati istinsku političku harmoniju.

Kopirati
Drag cursor here to close