Sloboda medija

Ured EU za BiH kritizirao Dodika zbog napada na reporterku N1

Naveli su kako ''sloboda medija nije samo temeljna europska vrijednost, već je od suštinskog značaja za demokratsku odgovornost i transparentnost, kao i za prosperitet''.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2023. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jučerašnje prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika reporterki N1 su najskoriji incident u zabrinjavajućem trendu javnih napada na novinare, kao i pokušaja da se kritičari ušutkaju retrogradnim zakonodavstvom'', poručili su iz EU ureda za BiH.

Naveli su kako ''sloboda medija nije samo temeljna europska vrijednost, već je od suštinskog značaja za demokratsku odgovornost i transparentnost, kao i za prosperitet''.

''Jačanje zaštite novinara i slobode medija ključni je prioritet na europskom putu. Stoga pozivamo predsjednika RS Dodika i vlasti RS-a da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima'', dodaje se.

Podsjetimo, Dodik se na konfrenciji za medije obruši na novinarku N1.

''Vi iz N1 samo gledate kako ćete nešto… Ako sam i po čemu poznat, onda je to što meni osobe iz kriminalnog miljea ne mogu ni da priđu. Nemojte da podvaljujete, lažete, kad god zinete lažete. Nitko nije bio kod mene, niti može da mi priđe, ne možete da mi pripišete nikakvo ni prijateljstvo, ni druženje, a dvadeset godina sam na vlasti'' naveo je Dodik

''Vaša TV, ne vi osobno, da uporno izmišljate priče, o ruskom uticaju, vaš narativ, kako ja mogu da vidim pregled koji dobijam je uvek isti – Republika Srpska je loša, ona čeka naredbu Putina da uradi ovo, ili ono, zato što oni koji stoluju u Sarajevu oni tako žive, čekaju samo strance, pa ni vi, vaša TV dok ne dobije nalog američkog veleposlanstva. Vi ste njihova televizija, N1 je njihova TV”, u dahu je izgovorio optužbe Dodik.

U jednom trenutku dok je optuživao N1 da je dio politike koja ruši Republiku Srpsku i da ima “antisrpski narativ” uzeo je mikrofon N1 navodeći da ga uzima “kako se novinarka N1 ne bi loše osećala”.

“Vama ne govorim ništa, govorim o tome, takvi ste u Srbiji, takvi ste ovde, antisrpski narativ N1 je veoma poznat. I mi smo veoma trpeljivi što vam uopće dozvoljavamo da uđete u službene prostorije. Nemojte da petljate i podvaljujete”, naveo je.

''Samo zato što je pred ovim mikrofonima, inače vam sve nisam rekao, ‘oćete… Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?'', nastavio je Dodik i dodao: ''Vas treba zabraniti! Ne Vi, ja vama stalno govorim Vama, a vi ste subverzivan državni element, ja govorim o N1. Radite za drugu državu, ja radim za ovu državu. Radite za plaću za drugu državu protiv svoje države”, izjavio je.

Kopirati
Drag cursor here to close