Zakletva

Zasjeli novi državni zastupnici

Zastupnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2022. u 12:46 Fena
Novoizabrani zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH položili zakletvu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su izabrani na Općim izborima u listopadu ove godine, danas su na konstituirajućoj sjednici tog doma dali svečanu izjavu.

Prema odredbama Poslovnika Zastupničkog doma, zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave koja glasi: ''Obvezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti; poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u BiH; štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.''

Nakon toga, trebao bi uslijediti izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Zastupnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Na početku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najstariji zastupnik koji privremeno predsjedava sjednicom Nebojša Radmanović pročitao je popis zastupnika koji će činiti novi saziv ovog doma.

Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Poslanici "Željko Komšić - za građansku državu - DF/GS" su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Mandate u Zastupničkom domu osvojili su i poslanici Naroda i pravde Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, te Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

NES-Za nove generacije ima dva poslanika i to Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad jednog - Aidu Baručiju.

Što se tiče stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj Savez nezavisnih demokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, a u poslaničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Poslanici Srpske demokratske stranke u ovom sazivu su Darko Babalj i Mladen Bosić, a Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog poslanika u Zastupničkom domu imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.

Kopirati
Drag cursor here to close