Skoro jednoglasno

Zastupnici digli ruke: MUP HNŽ dobio institut zamjenika ravnatelja policije

Čini se kako će, nakon što je dogovoreno osnivanje instituta zamjenika ravnatelja policije, HNŽ nakon dugo vremena dobiti i ravnatelja MUP-a.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2022. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija je dobila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima kao i Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima, kojim se, između ostalog, uvodi i institut zamjenika načelnika policije.

Odlučeno je to, glatko, glasovima skoro svih prisutnih na zasjedanju Skupštine HNŽ, a jedini glas protiv je došao od Slavena Raguža, zastupnika HRS-a.

Jedan zastupnk protiv

Raguž, čak, nije htio ni sudjelovati u raspravi, jer, kako je rekao, ''nije imalo smisla, budući da je riječ o dogovoru između HDZ-a BiH i SDA''.

Podsjetimo, ranije je sjednicu napustio Klub zastupnika SDP-a i nezavisna vijećnica, Selma Drljević.

Na pitanje zašto HNŽ jedina županija koja će imati ravnatelja i zamjenika ravnatelja MUP-a, ministar Slađan Bevanda je kazao kako i FUP ima zamjenika ravnatelja uprave policije.

''Ne stoje te činjenice da se radi o političkoj policiji. U smislu operativnog rukovođenja policijom se ne mijenja apsolutno ništa. Mi smo na neki način dužnost i zamjenika i ravnatelja imali i prije s tim da je zamjenik bio načelnik sektora uniformirane policije koji je mijenjao ravnatelja u određenim uvjetima. Danas smo to izbalansirali da se ne može dogoditi situacija da tako važan organ nema čelnog čovjeka. Ako nema ravnatelja, ima zamjenik, ako nema zamjenika ima načelnik uniformirane policije i sve je zakonom definirano'', naglasio je.

''Zamjenik ravnatelja ima određene ovlasti u smislu odlučivanja određenih povjerenstava koje imenuje ravnatelj i uprava policije. Ne vidim ništa strano i loše u tome da se i oko tih ljudi zajedno dogovore i odlučuju. Zamjenik ravnatelja ima ulogu voditelja ureda ravnatelja, slično je definirano i zakonom kod ureda ministra'', zaključio je Bevanda.

Upozorenje Amerikanaca

Napomenimo kako je po ovom pitanju reagiralo i američko veleposlanstvo u BiH, koje je poručilo kako ''ne smije biti uvođenja tničkih podjela ili paralelnih struktura''.

''Činjenica da je Hercegovačko-neretvanska županija više od tri godine bez ravnatelja policije predstavlja neuspjeh političkih lidera u pružanju podrške javnoj sigurnosti i stabilnosti'', poručio je na Twitteru američko Veleposlanstvo u BiH.

U objavi se navodi kako Bosna i Hercegovina ''treba profesionalnu, neovisnu policiju bez neprikladnog političkog utjecaja, odgovornu javnosti''.

Veleposlanstvo navodi da, ''iako je ključno riješiti zastoj'', poziva županijsku vladu i skupštinu da ''usmjere pozornost na to na način koji osigurava funkcionalnost i profesionalnost policijske uprave bez uvođenja etničkih podjela ili paralelnih struktura''.

Kopirati
Drag cursor here to close