PSBiH

Zastupnici o inicijativama za smjene Košarca i Heleza

Smatraju da Staša Košarac, zbog povezivanja s obiteljskim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva dok izjave Zukana Heleza izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah,
Vijesti / Politika | 21. 12. 2023. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra dvije zastupničke inicijative koje se odnose na rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministara Staše Košarca i Zukana Heleza.

Zastupnici: Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo uputili su inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara BiH Staše Košarca, prenosi BHRT.

Obiteljsko nasilje

U obrazloženju su naveli kako smatraju da Staša Košarac, zbog povezivanja s obiteljskim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Istaknuli su da javno svjedočenje Sanje Stanković pred Istražnom komisijom Zstupničkog doma PSBiH o korupciji u pravosuđu o obiteljskom nasilju od strane njenog bivšeg supruga Staše Košarca i odbijanju institucija kojima se obratila da je zaštite, jeste eklatantan primjer ignoriranja nasilja nad ženama od strane institucija u BiH.   

Panika i strah zbog izjava

Trebala bi biti razmatrana i inicijativa zastupnika: Sanje Vulić, Obrena Petrovića, Nebojše Radmanovića, Ljubice Miljanović, Milorada Kojića, Milana Petkovića, Miroslava Vujičića i Čedomira Stojanovića za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra obrane BiH Zukana Heleza u Vijeću ministara BiH.

U obrazloženju inicijative se, između ostaloga, navodi da su izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra obrane izazivale i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti.

"Uzimajući u obzir niz negativnih postupaka ministra kojim se skoro svakodnevno narušava ugled i kredibilitet ministarstva i Vijeća ministara BiH, izaziva panika i stvara atmosfera straha, te osnovane sumnje da bi mogao ponoviti krivično djelo za koje je već osuđivan, potpisnici ove inicijative zahtijevaju smjenu ministra Heleza", navedeno je u obrazloženju. 

Vrhovni sud BiH    

Zastupnici bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti o zahtjevu zastupnika Denisa Zvizdića da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, financiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcioniranjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Između ostalog, definirano je da su odluke Vrhovnog suda konačne i obavezujuće.

Zastupnički dom bi se, u drugom krugu glasanja, trebao izjasniti i o zahtjevu zastupnika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima razmatra po hitnom postupku. Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji su predlagači zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. 

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022, te Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost profesionalnih vojnih osoba na formacijska mjesta za koja je predviđen čin generala u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close