Dom naroda BiH

Izaslanik Kluba Hrvata potegao pitanje izvoza oružja Izraelu, oglasio se Košarac

Sagledavajući podatke VTK o razmjeni između Bosne i Hercegovine i Izraela, izvoz je u 2022. godini premašio 12 milijuna.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2023. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine, jedno od pitanja, koje je postavio izaslanik Kluba Hrvata, Zlatko Miletić, je i problematika izvoza oružja iz Bosne i Hercegovine u Izrael.

Sagledavajući podatke VTK o razmjeni između Bosne i Hercegovine i Izraela, izvoz je u 2022. godini premašio 12 milijuna. Na šestom i sedmom mjestu, po izvozu, su sporogoreći štapini, detonirajući štapini, zatim su na listi najviše izvezenih proizvoda iz BiH u Izrael, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija, priopćio je Miletić na početku sjednice, prenosi N1.

“S tim u vezi postavljam pitanje je li moralno, etički ali i zakonski, pravno zasnovano u kontekstu humanitarnog međunarodnog prava da bh. firme sklapaju ugovore s Izraelom, o izvozu oružja i municije, što je apsurdno a sigurno i neprihvatljivo velikom dijelu građana BiH. Je li u skladu sa Ženevskom konvencijom”, upitao je izaslnik Zlatko Miletić.

S obzirom na to da je za ovo pitanje krovno nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministar Staša Košarac odgovara:

“Prethodnu suglasnost za dozvole za izvoz oružja traže se od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane, kao i Ministarstva sigurnosti, a uključeno je i mišljenje OSA-e. Dozvole se izdaju u skladu s vanjskom politikom BiH, vodeći računa o zabranama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, kao i EU, ali i raznim drugim faktorima. Mi nećemo izdati dozvolu ukoliko bilo koja institucija u lancu ne da prethodnu suglasnost. Poštujući rezolucije UN-a, Predsjedništvo BiH može obustaviti izvoz prema određenoj zemlji, jer isti ne doprinosi aktuelnim, međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja. Kada je riječ o izdanim dozvolama za državu Izrael, ovo Ministarstvo u proteklih osam mjeseci nije izdalo niti jednu dozvolu”, rekao je Košarac.

Sjednica Doma naroda BiH je u tijeku, a nakon sjednice očekuje se i sastanak federalnih koalicijskih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close