Vlast optimistična

Zasjeda Skupština HNŽ: Dižu se ruke za proračun od 264.948.520 KM

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a kazao je kako su, u sinergiji izvršne, zakonodavne i političke vlasti, proračun i financijske planove napravili najbolje do sada.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2021. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatra Prijedlog Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu u iznosu od 264.948.520 maraka, a Šerif Špago, predsjedatelj županijske Skupštine kazao je uoči zajedanja kako je optimističan jer je to dosad najveći proračun ove županije.

''U odnosu na Nacrt Proračuna koji je Skupština ranije usvojila veći je za desetak milijuna. Ne bi trebalo biti problema s njegovim ispunjenjem jer očekujemo da transferi s viših razina vlasti budu u iznosu kao što su bili prethodnih godina, odnosno od 15 do 20 milijuna'', naglasio je Špago.

Smatra kako je proračun posebno predvidio transfere nižim razinama vlasti u korist njihovih insfrastrukturnih projekata, kao što su izgradnje vodovoda, kanalizacija, lokalnih puteva, školskih objekata, kulturnih institucija i slično.

''U ovoj smo godini, pored problema koje su opterećivale rad Skupštine, ipak uspjeli donijeti dva najvažnija dokumenta za razvoj županije od kojih je jedan Prostorni plan, i to po prvi put otkad postoji županija. Donijeli smo i Strategiju razvoja do 2027. godine, tako da imamo osnova da u idućem razdoblju kroz projekte imamo veća ulaganja'' istaknuo je Špago.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a kazao je kako su, u sinergiji izvršne, zakonodavne i političke vlasti, proračun i financijske planove napravili najbolje do sada.

''Proračun je rađen u svjetlu pandemije koronavirusa, jedne opće, zdravstvene, gospodarske i svekolike krize. Sačuvali smo stabilnost županijskih javnih financija, povećali smo obim prava proračunskih i izvanproračunskih korisnika te sačuvali i podigli razvojnu dimenziju proračuna'', naglasio je Herceg.

Podsjetio je još jednom kako je ova Vlada pokazala da je Vlada cijele županije, od Konjica i Rame do Neuma i Ravnog, istaknuvši kako je to jasno vidljivo i u financijskim dokumentima.

''Važno je da smo u proračunu zadržali brojne aktivnosti obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i brojnih drugih aktivnosti. Povećali smo sredstva i za pripravnike, stipendije, mlade znanstvenike, besplatne udžbenike. Povećali smo sredstva i za Sveučilište i Univerzitet'', ustvrdio je županijski premijer.

Navodi kako gotovo svake godine povećaju izdvajanje za 10 posto visokoobrazovnim institucijama, kao i zdravstvenim ustanovama.

''Nismo zaboravili ni branitelje, a sačuvali smo i socijalnu dimenziju'', naglasio je predsjednik Vlade Nevenko Herceg.

Adnan Faladžić, ministar financija HNŽ-a iskazao je zadovoljstvo da Vlada u zakonom predviđenom roku dostavlja Prijedlog Proračuna Skupštini HNŽ-a na usvajanje.

''To je najveći proračun ikada u ovoj županiji. Sigurno je moguć potpuni oporavak gospodarstva u našoj županiji nakon 2020. godine i pandemije koronavirusa, gdje smo ranije imali radikalan pad prihoda. Oporavak je tekao jako brzo i možemo očekivati da će se u idućoj godini nastaviti ovakva financijska situacija'', kazao je Faladžić.

Dodao je kako se u proračunu našlo povećanje na osnovu kolektivnog ugovora u obrazovanju, kao i dodatna sredstva za pripravnike. Povećan je i iznos stipendija, a u idućoj godini planirana su dodatna dva milijuna zdravstvenim ustanovama. Povećana je pozicija visokog obrazovanja za deset posto, kao i braniteljske naknade, a, naglašava ministar, izdvajaju se sredstva i za mostarsku zračnu luku. 

Zastupnik Aner Žuljević (SDP) kritizirao je Vladu ocijenivši kako ona živi u paralelnom svijetu jer priča o rastu prihoda kao rezultatu ekonomske aktivnosti, a nije svjesna da prihodi rastu samo zato što cijene skaču.

''Živimo socijalnu katastrofu. Porazno je da pričate kako ste povećali plaće 30 posto doktorima, a blokirane su bolnice koje im trebaju isplatiti plaće. Pada nam broj djece u osnovnim školama, a raste broj zaposlenih u obrazovnom sustavu'', naglasio je.  

Po njegovom mišljenju, paradoksalna je situacija da ima 30 000 nezaposlenih od čega 9 000 nema dana radnog staža, a Vlada provodi natječaj za pripravnike tako da kandidate pitaju kako se zove tajnik ministarstva građevine.

''To je bilo pitanje na natječaju. I onda nam djeca napuštaju zemlju. (…) Polako idemo u pravcu nestajanja u kojem će vladajući moći živjeti u iluziji sa svojim automobilima, službenim telefonima, tajnicama i svijetom koji je potpuno suprotan od onog kako građani žive'', istaknuo je Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close