Tko će na čelo skupštine?

Zapela vlast: Livnjak ili Duvnjak?

Vijesti / Politika | 25. 03. 2019. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konačno je dovršeno konstituiranje Skupštine Hercegbosanske županije. Izabrano je rukovodstvo u kojemu su predstavnici sva tri konstitutivna naroda, ali je izostalo imenovanje mandatara, premda je to bilo najavljeno na prošlomjesečnom zasjedanju, objavila je Federalna televizija.

Za konačno formiranje zakonodavne vlasti u ovom kantonu bila su potrebna tri nastavka prve konstituirajuće sjednice Kantonalne skupštine. Premda je bilo najavljeno da će na istoj sjednici kanton dobiti i mandatara vlade - do toga nije došlo, a niti se razgovaralo o raspodjeli funkcija unutar vladajuće koalicije.

''Mislim da to nije riješeno na razini kluba Hrvata, vjerojatno nije dogovoreno i iz tih razloga nije bilo ni jednog sastanka'', smatra Drago Puzigaća, zastupnik SNSD-a u Skupštini Hercegbosanske županije.

Upravo tu i jeste problem. Budući da je predsjednik Skupštine iz Livna, tomislavgradski HDZ BiH drži da bi premijerska pozicija trebala pripasti njima.

''Livanjski HDZ insistira na tom mjestu i unutar dogovora koji se rade ne bi trebalo biti upitno da mandatar dolazi iz Livna'', navodi Jasenko Tufekčić, dopredsjednik Skupštine Hercegbosanske županije.


''To je unutar HDZ-a BiH, njihovo kadrovsko pitanje, ne mogu se u to uplitati, niti imam informacije'', kaže Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije (HDZ 1990).

Zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini Hercegbosanske županije Stipan Šarac smatra da bi mandatar trebao biti onaj ''tko ima najveći legitimitet'', odnosno iz Tomislavgrada.

''Optimisti očekuju rasplet situacije do konca ovoga mjeseca, a manje optimistični misle da će u priči o imenovanju Vlade proći i cijeli travanj'', navodi Federalna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close