Poruka iz Njemačke

Zapadnobalkanski summit informativan, no ne isključuju se zaključci

''Za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika su stabilnost i povoljan razvoj situacije u regiji od velike važnosti“, rekla je Demmer na redovitoj tjednoj konferenciji za medije.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2019. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Ilustracija

Njemačka vlada od sastanka na vrhu zemalja zapadnog Balkana, koji će se održati u ponedjeljak, očekuje razmjenu mišljenja između sudionika, ali ne isključuje ni mogućnost konkretnih rezultata, priopćila je njemačka vlada u petak.

''Ovaj susret prije svega služi tomu da se sa svim sudionicima stupi u dijalog. Hoće li na temelju razgovora doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve strane, ne možemo unaprijed reći“, rekla je glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer.

Ona je istaknula kako će sudionici summita, predsjednici država i vlada zemalja zapadnog Balkana te zemalja članica Europske unije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije, u ponedjeljak govoriti o posebnim izazovima koji stoje pred regijom jugoistočne Europe u koje se posebice ubraja rješenje pitanja odnosa između Srbije i Kosova.

''Za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika su stabilnost i povoljan razvoj situacije u regiji od velike važnosti“, rekla je Demmer na redovitoj tjednoj konferenciji za medije.

Visoki predstavnici ureda kancelarke, kao i njemačkog ministarstva vanjskih poslova i Bundestaga boravili su proteklih tjedana u Srbiji i Kosovu te domaćinima još jednom iznijeli stajalište Berlina, koji se ne slaže s idejom razmjene teritorija odnosno promjenom granica na Balkanu.

Ova opcija se već neko vrijeme spominje kao mogućnost za pokretanja pregovora između Beograda i Prištine s mrtve točke, no kosovski parlament nedavno je donio zaključak da se od Srbije traži priznanje Kosova u postojećim granicama.

Kopirati
Drag cursor here to close