Jači angažman

Povratak SAD-a na Balkan

U studiji se tvrdi da je razmjena teritorija između Beograda i Prištine suprotna interesima SAD i da bi takav razvoj situacije doveo do dalje destabilizacije regije. Također, ističu da je ključ za stabilnost regije u rješavanju spora između Beograda.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2019. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratak SAD-a na zapadni Balkan i jači angažman u toj regijj ključni su za napredak svih zemalja na putu k euroatlantskim integracijama, navedeno je u najnovijoj studiji o preporukama američke vanjske politike prema našoj regiji, koju je objavila utjecajna "Heritage Foundation", bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu i Republikanskoj stranci.

U studiji se tvrdi da je razmjena teritorija između Beograda i Prištine suprotna interesima SAD i da bi takav razvoj situacije doveo do dalje destabilizacije regije. Također, ističu da je ključ za stabilnost regije u rješavanju spora između Beograda i Prištine, pišu Nezavisne.

"Ukoliko se sadašnja pat pozicija između dvije zemlje nastavi, to može sabotirati dijalog o normalizaciji odnosa i baciti regiju u novu spiralu sukoba, što može otvoriti prostor nedobronamjernim igračima poput Rusije da podstaknu i iskoriste regionalnu nestabilnost", naglasili su oni.

Pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo

" Heritage",osim toga, tvrdi da treba pritisnuti Srbiju kako bi priznala neovisnost Kosova, a da se onda Srbiji kao nagrada omogući ubrzanje zapadnih integracija.

"Američki angažman će biti kritičan kako bi Kosovo i Srbija mogli pronaći put k napretku. Amerika je mnogo investirala u Balkan od završetka hladnog rata. Desetine tisuća Amerikanaca služilo je na Balkanu, a Amerika je potrošila milijarde dolara u želji da doprinese sigurnosti i prosperitetu regije kako bi jednog dana mogao postati dio euroatlantske zajednice. Administracija predsjednika Trampa je stavila kao svoj prioritet ekspanziju NATO-a u regiji", naglasili su u najnovijoj studiji.

Napomenuli su da je Tramp podržao "Inicijativu tri mora", koja uključuje suradnju zemalja Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

Ispitati štetnu politiku humanitarne pomoći

U studiji je posebno zanimljiva jedna rečenica o tome da treba preispitati štetnu politiku humanitarne pomoći. Iako se ovdje ne objašnjava na šta se ova politika odnosi, nakon dolaska Trampa na vlast kongresmeni bliski američkom predsjedniku su kritizirali politiku financiranja političkih pokreta u prošlosti, a čak su i zaprijetili da će pokrenuti istragu o tome kako se novac dodjeljivao tijekom devedesetih godina u raznim zemljama Balkana.

Iako se u studiji podržava pritisak na Prištinu da odustane od politike stoodstotnih carina na srpsku robu, za koju se kaže da šteti Kosovu, Srbiji i BiH, ipak se predlaže blaži pristup i odustajanje od bojkota odnosa s Kosovom.

"U veljači je otkazana posjeta Nacionalne garde zbog američke zabrinutosti uvođenjem tarifa. Kosovo je sprovodilo vježbe s Nacionalnom gardom od 2011. godine. Amerika bi trebala da izbjegava povezivanje suradnje s Kosovom s tarifama, što je značajno za buduće učvršćivanje naših odnosa", istaknuli su.

Stvaranje mirnog okruženja na Balkanu

Na kraju su ponovili politike " Heritage Foundation" prema regiji, koje uključuju angažman Amerike radi stvaranja mirnog okruženja na Balkanu i njegovog povezivanja sa zapadnim integracijama, smanjenja etničkih tenzija, kao i smanjenja, kako navode, ruskog utjecaja na Srbe.

Međutim, zanimljivo je da se govori o pritisku na Srbe da odustanu od politike ka Kosovu i urgiranju Kosovara da ukinu carine na srpsku robu.

Kopirati
Drag cursor here to close